Perović: E-platforma za lakšu komunikaciju građana sa funkcionerima Opštine Nikšić

Izvršni direktor "Alfa centra" vjeruju da će nova e-platforma povećati zainteresovanost građana za aktivnije učešće u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou

4196 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za novinare, Foto: Svetlana Mandić
Sa konferencije za novinare, Foto: Svetlana Mandić

U cilju jačanja kontrole rada lokalne uprave, zbližavanja nevladinog sektora, kao i NVO i lokalne uprave, NVO "Alfa centar" Nikšić je u saradnji sa pet pertnerskih organizacija uradila evaluacioni izvještaj o radu lokalne samouprave u šest različitih oblasti u periodu od 2016. do 2020. godine, dok su u saradnji sa firmom "Rubik D.O.O." izradili platformu "Lokalna uprava na dlanu".

Riječ je o platformi, kako je kazao na konferenciji za novinare izvršni direktor "Alfa centra" Miloš Perović, koja će građanima omogućiti direktnu komunikaciju sa njihovim predstavnicima u lokalnom parlamentu, kao i komunikaciju sa opštinskim funkcionerima.

“Građani će moći direktno da imaju uvid u to ko su njihovi predstavnici, koje su njihove nadležnosti i ovlašćen, koji je nivo njihove stručnosti kada je u pitanju oblast kojom se bave, a biće i u mogućnosti da im direktno postave pitanja iz domena njihove nadležnosti i na taj način lakše i brže dobiju informacije koje su im potrebne”, kazao je Perović.

Kako je istakao, vjeruju da će nova e-platforma povećati zainteresovanost građana za aktivnije učešće u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou, kao i da će sa boljom informisanošću građana, bržom komunikacijom i većom transparentnošću, porasti i njihovo povjerenje u ključne donosioce odluka na lokalnom nivou.

"Sa druge strane odbornicima iz Nikšića pružiće jasnu sliku, uvid i direktan kontakt sa građanima i problemima koje oni imaju u svakodnevnom životu a na koje oni svojim odlukama u lokalnom parlamentu mogu da utiču", kazao je Perović.

Nevladine organizacije, "Alfa centar", "Medija tim", SOS telefon Nikšić, "Ozon", Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju i Biznis centar, uradili su detaljan izvještaj o radu lokalne samouprave od 2016. do 2020. godine u oblastima koje su Statutom predviđene kao oblast djelovanja pomenutih organizacija.

Neke od rezultata istraživanja predstavili su Darko Žugić, Nada Koprivica i Duško Marković, konstatujući da su najveći nedostaci u tom periodu što je pojedinim strateškim dokumentima istekao rok važenja, dok su pojedine veoma dobre strateške ideje usvojene, ali zaboravljene, da pojedini dokumenti nikada nijesu profunkcionisali, dok su pojedini prepisivani i nije dolazilo do njihovog napretka.

Kako su kazali, problem je i što nije rađena evidencija mjerila uspješnosti lokalnih akcionih planova, nijesu pravljeni godišnji planovi, dok su pripremni izvještaji uglavnom opisnog i taksativnog karaktera.

U budućnosti te greške treba ispraviti, kao i ne dozvoliti da se usvajaju taksativno pobrojane mjere bez analize šta i kako treba raditi. Kako su kazali, evidentan je rast trenda javnih rasprava bez prisustva građana, kao i to da je rad mjesnih zajednica u prethodnom periodu bio nevidljiv.

Predsjednik Skupštine opštine (SO) Nikšić, Nemanja Vuković, kazao je da su od dolaska na vlast insistirali na transparentnom radu jer se jedino tako može raditi u korist građana.

"Vjerujem da će novi servis, 'Lokalna uprava na dlanu' na najbolji način omogućiti otvorenu interakciju građana i njihovih izabranih predstavnika. Drago mi je što je Nikšić prvi grad u Crnoj Gori koji je razvio ovu platformu, a ona će samo unaprijedi rad lokalne uprave i komunikaciju sa građanima", kazao je Vuković.

Kada su u pitanju mjesne zajednice, prema riječima Vukovića, zatekli su stanje da je od 32. MZ samo šest bilo legitimno i funkcionisalo, da su uspjeli da organizuju zborove i građani izaberu rukovodsto u 26 mjesnih zajednica, dok se u šest to nije dogodilo jer nije bio dovoljan odziv mještana.

Potpredsjednik Opštine Nikšić, Mitar Goranović, kazao je da su informisani građani taj prvi korak ka demokratizaciji lokalne uprave, a da je njima primarna obaveza da budu servis građana. Istakao je da će od novog servisa građani imati višestruku korist, kao i da će im urađeni monitoring pomoći da isprave određene nepravilnosti kako bi njihov rad bio što efikasniji i djelotvorniji. Nevladine organizacije, smatra Mitar Barać, direktor Turističke organizacije Nikšić, mogu na najbrži način detektovati probleme u zajednici i na taj način pomoći da se isti uspješno riješe, kao i da saradnjom sa NVO sektorom mogu lakše i uspješnije stvoriti uslove za aktivaciju turističkih resursa.

Web platforma i monitoring rada lokalne uprave sprovedeni su u okviru projekta "Lokalna uprava na dlanu" koji je podržan kroz program "OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika- M’BASE" koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje – CGO , Friedrich-Ebert-Stiftung Beograd, Politikon mreža i Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore, a u saradnji sa Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore sa Kancelarijom za evropske integracije Vlade Crne Gore. Program finansira Evropska unija.

Bonus video: