Adžić: MUP ulaže izuzetan trud u borbi protiv onlajn nasilja i seksualne eksploatacije djece

Santander je kazao da će UNICEF, zajedno sa Savjetom Evrope, podržati studiju izvodljivosti za uspostavljanje Dječje kuće, servisa za djecu žrtve nasilja i eksploatacije

2926 pregleda 2 komentar(a)
Adžić i Santander, Foto: MUP Crne Gore
Adžić i Santander, Foto: MUP Crne Gore

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) ulaže izuzetan trud u borbi protiv onlajn nasilja i seksualne eksploatacije djece, uprkos ograničenim kapacitetima, kazao je resorni ministar Filip Adžić.

On je, na sastanku sa šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huanom Santanderom, rekao da su neophodna dalja ulaganja u IT sektor Ministarstva, imajući u vidu rast broja djece koja svakodnevno koriste internet i izložena su tim rizicima.

Adžić je podsjetio na uspješnu saradnju MUP-a i UNICEF-a i naveo da je potrebno da ona bude ne samo nastavljena, već i unaprijeđena.

On je, kako je saopšteno iz MUP-a, upoznao prisutne sa trenutnim statusom projekta Dječja kuća.

Adžić je istakao važnost tog projekta za crnogorsko društvo i potvrdio da će MUP uložiti sve kapacitete kako bi bio uspješno sproveden.

Santander je poručio da će UNICEF, u saradnji sa MUP-om, podržati uspostavljanje adekvatnog sistema za prijavljivanje slučajeva onlajn nasilja i seksualnog iskorišćavanja djece.

On je, kako je saopšteno, istakao prevenciju i zaštitu djece od nasilja i eksploatacije kao jedan od ključnih prioriteta UNICEF-a.

Santander je kazao da će UNICEF, zajedno sa Savjetom Evrope, podržati studiju izvodljivosti za uspostavljanje Dječje kuće, servisa za djecu žrtve nasilja i eksploatacije, koja okuplja sve relevantne stručnjake pod jednim krovom kako bi se izbjegla ponovna viktimizacija i dalja traumatizacija djece.

On je dodao da će UNICEF podržati specijalizaciju profesionalaca za sprovođenje zakona kako bi što bolje pomogli svoj djeci koja dođu u kontakt sa zakonom, na način prilagođen djeci.

Bonus video: