Željku Ivanoviću prestižno priznanje uručuju u Vašingtonu

Predsjednik Borda direktora Vijesti na konferenciji TLN, a daće intervju i Njujork tajmsu...

25915 pregleda 63 komentar(a)
Ivanović će govoriti u okviru panela “Liberalna demokratija - uređivačka nezavisnost u Evropi, Foto: Arhiva Vijesti
Ivanović će govoriti u okviru panela “Liberalna demokratija - uređivačka nezavisnost u Evropi, Foto: Arhiva Vijesti

Na gala svečanosti u Nacionalnom pres klubu u glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) jedan od osnivača “Vijesti” Željko Ivanović primiće nagradu sa još pet kolega iz SAD i svijeta, među kojima je i nobelovka Marija Resa.

Testimonijal sa obrazloženjem nagrada za Mariju Resu i Ivanovića daće Šejla Koronel, dekan Škole za novinarstvo na Kolimbija univerzitetu.

Ivanović će takođe učestvovati na velikoj dvodnevnoj konferenciji koju TLN (Transantlantic Leadrship Network), poznati politički institut iz Vašingtona organizuje nakon dodjele nagrada.

Konferencija će se održati u ponedjeljak i utorak u zdanju američkog Kongresa, a na njoj će učestvovati preko 150 novinara, urednika i izdavača iz čitavog svijeta.

Ivanović će govoriti u okviru panela “Liberalna demokratija - uređivacka nezavisnost u Evropi”.

Tokom sedmodnevnog boravka u Vašingtonu i Njujorku, Ivanović će imati brojne susrete i sastanke sa urednicima i novinarama vodećih američkih medija, kao što su Vašington post i Njujork tajms. Najuticajnijem mediju na svijetu Njujork tajmsu daće i intervju.

Takođe, tokom posjete planirani su susreti sa dugogodišnjim partnerima Vijesti kao sto su USAID, Internjuz i MDIF. Uz sve to predsjednik Borda direktora Vijesti imaće niz sastanaka i razgovora sa poznatim think-thank organizacijama u ova dva američka grada.

O novinarskim nagradama TLN za 2022. odlučivao je 20-člani međunarodni žiri u kome su pored čelnika poznatog političkog instituta bili i poznati urednici i novinari najuticajnijih američkih i evropskih medija. Pored Ivanovića i Rese, nagrade će dobiti i Dženifer Grifin, sa Foks njuza, Olga Rudenko, urednica Kijev independenta, posthumno Širin Abu Akleh sa Al Džazire i Vladislav Davidzon, novinar Tablet magazina i osnivač Odesa Rivjua.

Ovo je još jedno značajno međunarodno priznanje za Vijesti i njene ljude.

Direktorica Centra za istraživačko novinarstvo (CIN-CG) Milka Tadić Mijović je 2014. u izboru Reportera bez granica uvrštena u 100 najhrabrijih novinara i NVO aktivista iz čitavog svijeta, dok je 2019. istrazivačka novinarka Olivera Lakić dobila Nagradu za hrabrost, koju joj je u SAD uručila tadašnja prva dama Melanija Tramp.

Bonus video: