Barski Rotary klub organizovao info sesiju za srednjoškolce

Na sesiji o Interakt klubu u Srednjoj ekonomsko-ugosisteljskoj školi su pričali članovi Rotarakt kluba iz Budve Marko Žinić i Teodora Gračanin
162 pregleda 1 komentar(a)
Rotari klub Bar, Rotary klub Bar, Foto: Privatna arhiva
Rotari klub Bar, Rotary klub Bar, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 03.10.2017. 08:41h

U saradnji sa Srednjom ekonomsko-ugostiteljskom školom (SEUŠ), Rotary klub Bar je za četrdesetak srednjoškolaca organizovao prvu info sesiju o Interakt klubu o kojem su pričali članovi Rotarakt kluba iz Budve Marko Žinić i Teodora Gračanin.

Predstavljajući Rotary organizaciju i njeno djelovanje, oni su barskim učenicima predstavili realizovane humanitarne akcije - “Buy One More”, turnir u kuglanju, vikend u bioskopu sa djecom iz doma "Mladost" iz Bijele, posjeta i druženje sa štićenicima Doma starih u Petrovcu, edukativne akcije "Ne budi kvaran" i "Movember", ekološke akcije čišćenja korita rijeke Grđevice i morskog dna i karijerno savjetovanje sa budvanskim maturantima.

"Akcenat je bio na prezentaciju Rotary servisa-Interakt koji okuplja mlade od 12-18 godina i ima više od 33.000 klubova u preko 200 država, sa skoro 340.000 članova. Klubovi svake godine moraju da imaju bar dva projekta koja pomažu zajednici. Interakt klubove podržavaju pojedinačni Rotari klubovi, savjetuju ih i po potrebi koordiniraju njihovo djelovanje. Vjerujući u potencijale ovih mladih ljudi, opravdano očekujemo da će Bar biti prvi grad na crnogorskoj Rotary mapi koji će dobiti svoj Interakt klub," saopštili su ovim povodom iz Rotary kluba Bar.

Član ovog kluba Srđan Grgić učenicima je pričao o svojim iskustvima iz Rotarakta, dodajući da j e svoj angažman nastavio u Rotary klubu Bar čiji je bio predsjednik 2016. Grgić je skrenuo pažnju đacima na prednosti pokretanja Interakt kluba u Baru, kao što su osnaživanje aktivizma mladih i podsticanja humanističkih vrijednosti.

Ispred učenika SEUŠ, članica Učeničkog parlamenta Sara Borančić je gostima predstavila đaćke humanitarne akcije koje svjedoće da se u ovoj školi podstiču humanost i univerzalne etičke vrijednosti, “koje su neophodan preduslov za članstvo u Rotariju”. To su prikupljanje novca za socijalno ugrožene porodice, za pomoć liječenju dječaka Luke, posjeta odjeljenju djece sa posebnim potrebama OŠ "Jugoslavija", obilježavanje Dana sreće i niz humanitarnih bazara.

Kako je istakla, podršku u ovim i svim ostalim nastojanjima da aktivno djeluju u lokalnoj zajednici, učenici dobijaju od svih nastavnika i rukovodstva škole.

Bonus video: