Za zaštitu fale pare i stručnjaci

LAB bi obuhvatao biodiverzitet zaštićenih područja, to jest Nacionalnog parka “Biogradska gora” i Parka prirode “Komovi”, ali i onih koji tek treba da dobiju određeni stepen zaštite, a među njima su kanjon Mrtvice, Kapetanovo jezero, Dulovine…

8388 pregleda 3 komentar(a)
Park šuma Dulovine, Foto: Dragana Šćepanović
Park šuma Dulovine, Foto: Dragana Šćepanović

Lokalna uprava u Kolašinu tokom minule četiri godine nije uspjela da obezbijedi tim stručnjaka koji bi izradio Lokalni akcioni plan zaštite biodiverziteta (LAB), kao ni 15.000 eura koliko je bilo potrebno za taj posao.

Izrada tog plana bila je svrstana među ciljeve Strateškog plana razvoja Kolašina od 2018. do 2022. godine. Kako je bilo planirano, LAB je trebalo da obezbijedi veći stepen zaštite i promocije biodiverziteta, a nosioci tog projekta trebalo je da budu Opština Kolašin i Ministarstvo održivog razvoja razvoja i turizma.

Iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine tvrde da se od LAB nije odustalo i napominju da je to vrlo važan dokument, za čiju izradu treba i vremena i znanja.

”I da li bilo novca. Trebalo je obezbijediti i stručnjake koji bi radili na izradi tog akcionog plana. Naravno, nijesmo odustali od tog posla i on će biti završen. U proteklom periodu uradili smo vrlo bitne lokalne akcione planove energetske efikasnosti i urbane mobilnosti, što su takođe bili ciljevi Strateškog plana razvoja Kolašin”, objašnjavaju u nadležnom sekretarijatu.

Podsjećaju da bi LAB obuhvatao biodiverzitet zaštićenih područja, to jest Nacionalnog parka (NP) “Biogradska gora” i Parka prirode “Komovi”, ali i onih koji tek treba da dobiju određeni stepen zaštite, a među njima su kanjon Mrtvice, Kapetanovo jezero, Dulovine…

Bogatstvo i raznovrsnost flore, ekosistemski diverzitet, kao i mozaičan raspored vegetacijskih jedinica prepoznatljiva su karakteristika područja Kolašina i okoline, piše u strateškim dokumentima. Na teritoriji te opštine postoji preko 2.000 različitih biljnih vrsta, od kojih su mnoge endemične. Zbog prisustva izuzetno velikog broja endemičnih biljnih vrsta i habitata, područje Biogradske gore je prepoznato kao IPA područje

”U šumskim zajednicama raste 220 vrsta biljaka. Do sada je utvrđeno prisustvo 26 fitocenoza. Znatno više biljnih vrsta je u nešumskim ekosistemima. Među njima je 20 odsto endema Balkanskog poluostrva. U prethodnom periodu, vršene su velike sječe šuma koje su dovele do značajnih promjena na pojedinim lokalitetima, što je rezultiralo nestankom nekih rijetkih vrsta. Bogatstvo šumskih ekosistema i prisustvo endemičnih biljnih vrsta uslovilo je veliki diverzitet gljiva. Do sada je samo u Nacionalnom parku “Biogradska gora” konstatovano više od 700 vrsta gljiva”, piše u Strateškom planu razvoja.

U tom dokumentu je ocijenjeno da su nekoliko vrsta sisara ugrožene, pa se mrki medvjed (Ursus arctos) i vuk, “na Emerald listi pojavljuju samo povremeno”. Na prostoru Bjelasice je do sada popisano, između ostalog, oko 150 vrsta ptica.

Bonus video: