Savremena radiološka dijagnostika – najbolji saradnik u preciznom postavljanju dijagnoze

Pacijenti od sada preglede na magnetnoj rezonanci mogu obavljati i besplatno, na teret Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, uz uput od izabranog ljekara

29595 pregleda 0 komentar(a)
Foto: POLIKLINIKA KONZILIJUM
Foto: POLIKLINIKA KONZILIJUM

Kompjuterizovana tomografija (CT) i magnetna rezonanca (MR) su dvije tehnologije napredne slikovne dijagnostike, pri čemu kao rezultat obje imaju poprečne prikaze određenih segmenata ljudskog tijela, ali te presjeke proizvode putem različitih tehnologija. Kompjuterizovana tomografija (CT) koristi X-zrake. Oni se propuštaju iz različitih uglova i na taj način pružaju poprečni, trodimenzionalni presjek određene regije. Magnetna rezonanca koristi magnetna polja i radio frekvenciju.

Zbog razlike u načinu funkcionisanja ove dvije tehnike isti organ prikazuju na različiti način. Odluka o izboru snimanja se donosi na osnovu pretpostavke o mogućoj dijagnozi.

CT (tj skener) je manje osjetljiv na pokrete disanja, dok je pri snimanju na magnetnoj rezonanci neophodno apsolutno mirovanje kako bi se obavio pregled.

Jedna od velikih prednosti snimanja na CT jeste brzina snimanja, pa je i to jedan od razloga zašto je dijagnostika na skeneru prvi izbor kada je u pitanju urgentna medicina (povrede i lomovi skeletnog sistema, sumnja na moždani udar, izliv krvi u mozgu).

POLIKLINIKA KONZILIJUM
foto: POLIKLINIKA KONZILIJUM

Ono što razlikuje CT i MR između ostalog jeste i zračenje, stoga se pregled na skeneru ne preporučuje trudnicama i djeci.

LOW DOSE skener u Poliklinici Konzilijum omogućava pregled uz minimalnu dozu zračenja. Procenat umanjenja zračenja diktira konstitucija pacijenta, veličina snimane regije i stepen zahtijevnosti pregleda.

LOW DOSE skener je primarni izbor kada su u pitanju snimci pluća i grudnog koša, u odnosu na rendgen pružaju znatno precizniji snimak koštane strukture, glavna prednos CT-a se ogleda u istovremenom prikazivanju kostiju, mekih tkiva i krvnih sudova.

Urgentna stanja se uglavnom pregledaju na CT skeneru, koji vrlo dobro pokazuje prelome, krvarenja i povrede organa.

LOW DOSE CT snimanja, sa niskom dozom zračenja, se koriste za godišnje preventivne preglede pušača.

Sa druge strane magnetna rezonanca je odlična za diferencijaciju među mekim tkivima, koju nije moguće postići CT-om. Odličan je izbor za procjenu mekih tkiva kao što su npr. ligamenti, tetive, kičmena moždina, tumori mozga i sl.

Za neurološka oboljenja, prikaz kičmene moždine i nerava, najbolji izbor je magnetna rezonanca.

POLIKLINIKA KONZILIJUM
foto: POLIKLINIKA KONZILIJUM

Ljekar će, u skladu sa stanjem i zdravstveni problemom pacijenta, riješiti koja je dijagnostika najbolji izbor u datom momentu a nije rijetkost i da kompleksna stanja zahtijevaju udruženu dijagnostiku na skeneru i magnetnoj rezonanci, radi dobijanja što preciznije kliničke slike.

U Poliklinici Konzilijum, pacijenti mogu zakazati preglede na LOW DOSE skeneru kao i magnetnoj rezonaci, pri čemu im je, osim savremene opreme i najnižih cijena, na raspolaganju i tim vrhunskih stručnjaka i ljekara sa dugogodišnjim iskustvom.

Takođe, pacijenti od sada preglede na magnetnoj rezonanci mogu obavljati i besplatno, na teret Fonda za zdravstveno osiguranje CG, uz uput od izabranog ljekara.

Za sve dodatne informacije pacijenti mogu pozvati na br.: 020/650-660; 067/650-670

Poliklinika Konzilijum, Skadarska 2, Podgorica