Za obrok u Pljevljima prijavljeno 65 građana

Radovi na opremanju prostorija Narodne kuhinje pri kraju i biće okončani u predviđenom roku, kazao je Potpara

7875 pregleda 11 komentar(a)
Prostorije buduće Narodne kuhinje, Foto: Privatna arhiva
Prostorije buduće Narodne kuhinje, Foto: Privatna arhiva

Narodna kuhinja u Pljevljima počeće sa radom u ponedeljak 26. septembra, a svečano otvaranje biće održano tri dana ranije.

To je kazao predstavnik Nevladine organizacije Narodna kuhinja Pljevlja Milan Potpara.

Kazao je da su radovi na opremanju prostorija pri kraju i da će biti okončani u predviđenom roku.

Narodna kuhinja biće smještena u prizemlju zgrade na gradskoj pijaci gdje je donedavno bila Komunalna policija.

”Radovi traju više od mjesec dana. Prostor je bio u veoma lošem stanju i skoro sve je moralo da se izmijeni i pločice i sanitarije da bi se omogućilo normalno funkcionisanje i da bi se zadovoljili sanitarni uslovi. Prijavljivanje korisnika trajalo je do drugog septembra a za usluge Narodne kuhinje do sada se prijavilo 65 građana. Broj korisnika nije ograničen i svi oni koji žele mogu da se prijave. Očekuje se da će se u narednom periodu broj korisnika značajno povećati”, rekao je Potpara.

Kazao je da je meni prilagođen svim građanima. Korisnici će obroke preuzimati u periodu od 11 do 12 sati, a obroci će se dijeliti u posudama za jednokratnu upotrebu.

Pravo na usluge narodne kuhinje mogu ostvariti korisnici materijalnog obezbeđenja, prava na ličnu invalidninu, samohrana lica, penzioneri sa najnižim penzijama.

Takođe, pravo korišćenja usluga narodne kuhinje imaće i drugi građani Pljevalja kojima je ova usluga neophodna zbog nepovoljnog socijalnog i materijalnog položaja.

U narodnoj kuhinji, koja je registrovana kao Nevladina organizacija, na pripremi hrane radiće dva ili tri radnika i jedan vozač dostavnog vozila. Pokretač ideje otvaranja narodne kuhinje u Pljevljima je Rudnik uglja čiji je odbor direktora donio odluku da se za otvaranje i rad ovog servisa izdvoji 35.000 eura.

Ideju otvaranja narodne kuhinje podržala je i lokalna uprava koja je izdvojila isto toliko novca za njen rad. Na donatorskoj večeri organizovanoj 21. jula prikupljeno je dodatnih 25.050 eura i 360 dolara. Tokom prošle godine u Pljevljima su najnižu penziju od 147 eura primala 933 penzionera ili skoro svaki sedmi penzioner. Na kraju prošle godine prema podacima Centra za socijalni rad materijalno obezbježenje porodice koristilo je 278 korisnika.

Bonus video: