Božović: Kulturnoj baštini oteto 1.5 miliona eura

Predsjednik Opštine Budva kazao je da je zakonska obaveza bila od 2015. da se dio sredstava koji se ubira naplatom boravišne takse opredjeljuje za valorizaciju kulturne baštine, ali da do sada to nikada nije urađeno

6051 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Opština Budva i Turistička organizacije Budve raspisaće sjutra Javni poziv kojim Turistička organizacija Budve opredjeljuje 368 hiljada eura za projekte valorizacije kulturne baštine.

Predsjednik Opštine Budva Milo Božović kazao je da je zakonska obaveza bila od 2015. da se dio sredstava koji se ubira naplatom boravišne takse opredjeljuje za valorizaciju kulturne baštine, ali da do sada to nikada nije urađeno, te da je po tom osnovu “oteto” 1.5 miliona eura.

On je naglasio da je ovo najveći iznos koji je neka opština u Crnoj Gori izdvojila za valorizaciju kulturne baštine.

Ovo je prvi put da Budva izdvaja novac u ovu svrhu, iako je ta obaveza određena članom 8 Zakona o boravišnoj taksi. S obzirom da opština Budva učestvuje najviše u ukupnom turističkom prometu, tako su u pitanju najveća sredstva opredijeljena u odnosu na sve crnogorske opštine.

Direktor Turističke organizacije Budva Nemanja Kuljača istakao je da su se izborom komisije i odlukom Turističke organizacije konačno stekli uslovi da novac bude namjenski opredijeljen. Predsjednik Savjeta za kulturu i predsjednik Komisije za raspodjelu sredstava Predrag Zenović predstavio je cilj, kriterijume i uslove javnog poziva.

Ukupna sredstava predviđena ovim Javnim pozivom iznose 367.895 eura.

Javnim pozivom će se finansirati sljedeći projekti:arheološka i konzervatorska istraživanja; izrada konzervatorskog projekta; sprovođenje konzervatorskih mjera;projekti promocije kulturnih dobara;projekti tehničko-tehnološkog uspostavljanja kulturnih dobara.

"Pravo podnošenja zahtjeva po ovom Javnom pozivu za projekat valorizacije kulturne baštine koji se odnose na arheološka istraživanja, konzervatorske i restauratorske radove, rekonstrukciju imaju javne ustanove za zaštitu kulturnih dobara i druga pravna i fizička lica koja imaju odgovarajuću konzervatorsku i/ili istraživačku licencu, odnosno koja u skladu sa Zakonom o zaštiti kulturnih dobra ispunjavaju uslove, dok za projekte promocije kulturnih dobara to pravo imaju javne ustanove i druga pravna i fizička lica”, istakao je Zenović.

Tekst javnog poziva i neophodne dokumentacije, kako je kazao može se preuzeti na sajtu Opštine Budva.

Komisiju za odabir projekata valorizacije kulturne baštine na teritoriji opštine Budva čine: doc. dr Predrag Zenović, predsjednik i Danijela Došljak i Vukoslav Rucović članovi. Komisija vrši odabir projekata i raspodjelu sredstava po osnovu kriterijuma i uslova utvrđenih javnim pozivom. Komisija će tokom trajanja javnog poziva jednom sedmično organizovati info dane za sve zainteresovane.

Učesnici konferencije za štampu pozvali su sve javne ustanove, kulturne poslenike, pojedince da se prijave i da predlaganjem kvalitetnih projekta doprinesu cilju i misiji ovog javnog poziva - očuvanju i valorizaciji kulturne baštine Budve.

Bonus video: