Vladi se žuri da Radmili Vojvodić vidi leđa

Rektorka je objavila pravno mišljenje Nikole Martinovića da UO UCG mora da sačeka stav Senata, čija je sjednica u petak
103 pregleda 12 komentar(a)
Radmila Vojvodić, Duško Bjelica, Foto: Vijesti
Radmila Vojvodić, Duško Bjelica, Foto: Vijesti
Ažurirano: 03.10.2017. 05:31h

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore (UCG) danas bi mogao da smijeni rektorku Radmilu Vojvodić, uprkos tome što ona tvrdi da se o Vladinoj inicijativi najprije mora izjasniti Senat, čija je sjednica zakazana za petak.

Predsjednik UO UCG Duško Bjelica međutim tvrdi suprotno, odnosno da nema prepreke da oni glasaju o inicijativi koju su podnijeli vladini predstavnici u tom tijelu, a koja je već prihvaćena.

Vlada, kako je u petak saopštio i premijer Duško Marković smatra da rektorka nije poštovala njene odluke kada je u pitanju upis na Visoku medicinsku školu u Beranama.

Rektorka se u međuvremenu izjasnila na tu inicijativu, zapitavši gdje je to obavezna da poštuje Vladine odluke, po cijenu i kada su one pogrešne. Ona tvrdi da je Vlada atakovala na autonomiju UCG.

Vojvodić, koja je na to mjesto izabrana dok je bio premijer Milo Đukanović, juče je istakla da je bilo kakvo odlučivanje o njenmoj smjeni bez stava Senata suprotno članu 55 Statuta i krajnjem nezakonito.

Pošto se juče većina članova Senata nije pojavila, pa zakazana sjednica Senata nije ni održana, rektorka je zakazala novu, kako je navela “U razumnom roku”, za petak 6. oktobar.

Vojvodićeva je UO dostavila i “nezavisno pravno tumačenje” advokata Nikole Martinovića, kojem se obratila Zahtjevom za tumačenje člana 55 Statuta. Martinović je naveo, piše u dokumentu, da UO može da donese odluku o razrješenju rektora samo nakon stava Senata i da tu nema pravne dileme.

Na sjednicu Senata, na kojoj je trebalo da se raspravlja o inicijativi za smjenu rektorke, juče nije došla većina članova tog tijela, već se od 37 senatora pozivu odazvalo 16.

Prema nezvaničnim informacijama, UO će danas izabrati vršioca dužnosti rektora do izbora novog, a spekuliše se da bi na to mjesto mogao da dođe dekan Pomorskog fakulteta Danilo Nikolić.

Iz Studentskog parlamenta, čijih devetoro predstavnika je u Senatu, juče su objasnili da nijesu došli na sjednicu i da su na ovaj način iznijeli svoj stav na ovu temu.

Studenti se u saopštenju ljute na rektorku, između ostalog i što u avgustu nije prihvaćeno njihovo kompromisno rješenje u vezi sa Visokom medicinskom školom u Beranama, a za koje su dobili garancije Vlade.

Kada je u pitanju procedura Duško Bjelica, koji je član Glavnog odbora DPS-a, juče nije imao dilemu. On tvrdi da bi svako odlaganje sjednice značilo nepotrebno i beskrajno prolongiranje.

“S obzirom na to da je članom 24 Statuta UCG propisano da UO bira i razrješava rektora, a uzimajući u obzir prethodno sprovodenu proceduru u skladu sa Statutom, nema sumnje da su se stekli uslovi da UO zasjeda i odluči o predloženom dnevnom redu”.

Saopštenje je potpisao i član UO UCG Miran Begić.

O rektorki odlučuju Vladini službenici i članovi GO DPS-a

Nakon što je Vlada promijenila predstavnike u UO UCG, rektorka je u tom tijelu izgubila podršku većine. Tako je za inicijativu Vladinih predstavnika da bude smijenjena, od 15 članova UO pozitivno glasalo 12, a troje protiv.

Vladinu inicijativu nisu podržali Vladimir Pešić, Tatjana Dlabač i Martin Ćalasan (akademsko osoblje).

Članovi UO UCG su i profesorka Gordana Paović Jeknić, profesor Miran Begić, Desanka Radojičić, predstavnica stručnog i neakademskog osoblja i predstavnici studenata Mihailo Đukanović, Danilo Jelovac i Vasilije Ivanović. U ime Vlade tu su Nataša Pešić, generalna sekretarka Vlade, članica Državne izborne komisije i članica GO DPS-a, zatim Goran Jovetić, državni sekretar u Ministarstvu javne uprave, viši stručni saradnik Mašinskog fakulteta dr Milanko Damjanović, funkcionerka Socijaldemokrata i direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Mubera Kurpejović i direktor Uprave carine Vladan Joković.

Senat, pored rektorke, ima još 36 članova i to po dva sa Mašinskog fakulteta. ETF-a, Ekonomskog, PMF-a, Fakulteta za sport, Filološkog i Arhitekture. Tri predstavnika ima Filozofski fakultet, a po jedan Pravni, Fakultet političkih nauka, Medicina, Pomorski, Građevinski, Fakultet za turizam, Dramski, Fakultet likovne umjetnosti, Muzička akademija, Biotehnički, Fakulte, Institut za biologiju mora i devetoro predstavnika studenata. Donedavno je Vojvodić imala podršku Senata, ali je nakon sukoba sa Vladom neizvjesno kakav je odnos snaga.

Bonus video: