“Novi list“ ekološke Crne Gore: Zavrnuli rukave i uzeli kese za smeće

Nakon što su učesnici akcije upoznati sa planom svako je dobio „svoja dva kilometra“, a radi se u paru, kako bi do 13 časova sve deponije bile očišćene

8040 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Ljepota je u oku posmatrača, a putni pravac Danilovgrad-Nikšić-Šavnik-Žabljak je izuzetne ljepote koja blijedi zbog velike količine otpada pored puta. Zato zavrćemo rukave i u ime Dana ekološke države čistimo tu trasu, jer može nam biti, poručili su organizatori ekološke akcije „Novi list Crne Gore“.

I zavrnuli su rukave, uzeli rukavice i kese za smeće građani, volonteri, aktivisti, članovi nevladinog i javnog sektora i odlučili da, kako to i naziv akcije kaže, okrenu „Novi list Crne Gore“ i da Dan ekološke države proslave onako kako to i priliči, velikom akcijom čišćenja pomenutog putnog pravca, jer „budućnost je vrijedna čekanja“.

„Na toj relativno kratkoj lokaciji imamo 41. deponiju, a samo na teritoriji Nikšića ih je 24. Jasno je zašto je odabrana baš ta lokacija i zašto je neophodno očistiti. Plan nam je da se te lokacije temeljno očiste, a zatim da nadležni nastave njihovo održavanje“, kazala je Jelena Lacman iz Ecopatriotizma.

Nakon što su učesnici akcije upoznati sa planom svako je dobio „svoja dva kilometra“, a radi se u paru, kako bi do 13 časova sve deponije bile očišćene.

Novi list Crne Gore
foto: Svetlana Mandić

Zborno mjesto okupljanja su Podgorica, Nikšić i Žabljak, a u gradu pod Trebjesom će se nakon završetka akcije naći svi učesnici.

„Odziv je za akciju veliki i svi su orni za rad. U akciju je uključen i reciklažni centar Kappa star iz Podgorice jer će tokom čišćenja otpad biti selektovan i ono što može da se reciklira će se reciklirati, a novac će biti uplaćen na žiro račun za kupovinu sadnica za akciju pošumljavanje Crne Gore“, objasnila je Lacman.

A pošumljavaju, kako su poručili organizatori, „da dišemo i da ne ostavljamo previše prostora klimatskim promjenama. Ne damo se“.

Akciji se odazvao veliki broj radnika nikšićke lokalne uprave.

„Akciju su orgaizovali Agencija za zaštitu životne sredine i Ecopatriotizam uz podršku Opštine Nikšić. Mogu da pohvalim kolege iz Opštine, imamo veliki odziv iz svih sekretarijata tako da je to fina poruka da podržavamo sve akcije iz ekologije. Pohvalio bih Ecopatriotizam i Ekobonton koji sve ovo vrijeme ukazuju na probleme grada Nikšića i u svojoj režiji čiste i korita rijeka i gdje god ima smeća po Nikšiću. Sa naše strane imaju podršku u tim akcijama“, kazao je Đorđije Manojlović, sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine i uređenje prostora.

Novi list Crne Gore
foto: Svetlana Mandić

Organizatori su objasnili i zbog čega je organizovana pomenuta akcija.

„Kupimo otpad iz višestrukih razloga: da spriječimo zagađenje tla, da spriječimo skupljanje svijesti, da spriječimo požare jer otpad je 'šibica' kojoj ne treba piroman, već se sam po sebi pali u skladu sa visokim temperaturama, da spasimo što se spasiti da i može, a može se sve kad se hoće i to ćemo da dokažemo“.

Bonus video: