Krapović: Ukazati građanima kako mogu doprinijeti očuvanju životne sredine

Pregovaračko poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promjene i dalje predstavlja ključni izazov u pogledu implementacije transponovanih pravnih tekovina u oblasti upravljanja otpadom, zaštite prirode, kvaliteta voda i klimatskih promjena, kazao je predsjednik skupštinskog odbora

5964 pregleda 11 komentar(a)
Krapović, Foto: Boris Pejović
Krapović, Foto: Boris Pejović

Pitanje važnosti ekologije, 31 godinu od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, u Crnoj Gori je mnogo više zastupljeno nego ranije, ali je to i dalje nedovoljno, ocijenio je predsjednik skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Dragan Krapović.

Krapović je, "uvažavajući značaj ekologije i očuvane životne sredine, kako za nas - tako i za generacije koje dolaze", čestitao građanima državni praznik - Dan ekološke države, koji se danas po prvi put obilježava.

Istakao je da pregovaračko poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promjene i dalje predstavlja ključni izazov u pogledu implementacije transponovanih pravnih tekovina u oblasti upravljanja otpadom, zaštite prirode, kvaliteta voda i klimatskih promjena.

Kazao je kako je potrebno raditi na jačanju finansijskih i administrativnih kapaciteta, izgradnji institucionalnih i operativnih osnova za sprovođenje transponovanih pravnih tekovina, raditi na podizanju ekološke svijesti kod građana i istaći njihovu ulogu i doprinos koji mogu dati ka očuvanju životne sredine.

Krapović ističe da Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, kao dio zakonodavne vlasti, ima posebnu institucionalnu odgovornost i obavezu da pokrene značajne teme ekološkog razvoja Crne Gore.

"Odbor u svojim nadležnostima ima zaštitu i unapređivanje životne sredine, prirode i prirodnih dobara; nacionalne parkove; zaštitu od opasnih i štetnih materija; zaštitu od drugih izvora ugrožavanja životne sredine. Očuvanje životne sredine čini naš svijet bogatim, omogućava čovječanstvu blagostanje i napredak. Ekologija nam daje znanja o međuzavisnosti ljudi i prirode. Daje nam informacije na osnovu kojih razumijemo kako treba odgovoriti na zagađenje i predvidjeti buduće klimatske promjene. Zato je 20. septembar, dan kada se treba podsjetiti Deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori, kojom se prema prirodi uspostavlja državni odnos i koja poziva na mudrost ljude - da spriječe ekološku katastrofu koja nam prijeti", saopštio je Krapović.

Poručio je da je uvažavanje značaja ekologije i očuvane životne sredine, kako za nas - tako i za generacije koje dolaze, ovim putem svim građankama i građanima Crne Gore, želim da čestitam državni praznik - Dan ekološke države, stoji u saopštenju Dragana Krapovića, predsjednika Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje.

Bonus video: