Agencija za zaštitu životne sredine: Održana najmasovnija akcija čišćenja u Crnoj Gori do sada

Za cilj je, kako se navodi, imala uklanjanje otpada duž cijelog putnog pravca Danilovgrad, Nikšić, Šavnik i Žabljak

4600 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Agencija za zaštitu životne sredine
Foto: Agencija za zaštitu životne sredine

Održana je najmasovnija ekološka akcija čišćenja u Crnoj Gori do sada.

To je saopšteno iz Agencije za zaštitu životne sredine koja je realizovala akciju povodom Dana ekološke države koji se ove godine po prvi put obilježava kao državni praznik sa radnom obavezom.

Za cilj je, kako se navodi, imala uklanjanje otpada duž cijelog putnog pravca Danilovgrad, Nikšić, Šavnik i Žabljak

Akcija je dio kampanje "Novi list Crne Gore" jer stvarno je vakat da se okrene.

"Otpad se na licu mjesta odvajao u posebne džakove za staklo, metal i plastiku, koji su dalje transportovani do reciklažnih dvorišta gdje će se izvršiti njihovo vaganje i prodaja, dok će dobijena sredstva biti namijenjena za nastavak akcije pošumljavanja Crne Gore", navode u saopštenju.

Pored zaposlenih u Agenciji za zaštitu životne sredine, NVO ,"Zero Waste Montenegro" i ekološkog pokreta "Ecopatriotizam", u akciji su učestvovali predstavnici: Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane te pripadniika Vojske Crne Gore, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Eko fonda, Uprave za saobraćaj, Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore, Uprave za gazdovanje šumama i lovištima Crne Gore, Turističke organizacije Žabljak, opština i komunalnih preduzeća Danilovgrad, Nikšić, Šavnik i Žabljak, Kabineta predsjednika Vlade Crne Gore, Karate kluba Nikšić, Uprave za statistiku, predsvnika ambasada Ukrajine, Slovenije i Misije OSCE-a u Crnoj Gori, Državnog arhiva Crne Gore, planinara i planinarskih društava iz Crne Gore, te NVO "Green home", Crnogorsko društvo ekologa, ekološki pokret Eko Bonton, Društvo mladih ekologa, Turistička organizacija Nikšić kao i volonteri Crvenoga krsta.

Dodaju da građevinski otpad i šut, koji se nalazi na putnom pravcu koji su čistili, je uklonjen od strane kompanija Crnagoraput i preduzeća Mehanizacija i programat iz Nikšića, dok je vodu za sve učesnike akcije obezbijedila kompanija "Aqua Bianca" iz Podgorice.

Takođe, kako navode, lanac Trend pekara podržao je akciju hranom, a Garden Lux opremom za rad. Prevoz za volontere iz Žabljaka obezbijedio je gospodin Veljko Ostojić, dok je prirodne sokove za volontere u Danilovgradu obezbijedio gospodin Nikola Ćipović.

Saobraćaj su, kako kažu, duž cijeloga putnoga pravca regulisali pripadnici saobraćajne policije - Uprave policije Crne Gore.

Bonus video: