Kardiološki akademski tim „CODRA“– prvi u Crnoj Gori

Kardiološki Akademski Tim „Codra“ je prvi kardiološki Centar ovakvog tipa u Crnoj Gori.

38669 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Codra
Foto: Codra

Prvi i osnovni koncept djelatnosti Centra za kardiologiju bolnice CODRA je timski rad i timsko tj. konzilijarno donošenje odluke.

Drugi osnovni koncept djelatnosti Kardiološkog Akademskog tima u CODRI je “vrijeme”. Većina kardioloških stanja, posebno bolesti krvnih sudova srca, poremećaji srčanog ritma, visok krvni pritisak, kao i srčana slabost, ne dozvoljavaju dugo čekanje, gdje se vrijeme od dijagnoze, preko terapije, do kontrole mjeri nedjeljama i mjesecima, kao ni lutanje od ordinacije do ordinacije gdje se uz dijagnozu uglavnom dobiju i „novi“ ljekovi. Cilj je , što se u CODRA Centru za kardiologiju i ostvaruje, da se u što kraćem vremenskom periodu, od 3-5 dana, sprovede cjelokupna dijagnostika i uskladi optimalna terapija sa što manjim brojem ljekova.

Codra
foto: Codra
Codra
foto: Codra

Kardiološki Akademski Tim „Codra“, pored dva domaća , čine 12 kardiologa, nastavnika i saradnika Medicinskog Fakulteta Univerziteta u Beogradu , kardiologa sa dugogodišnjim iskustvom u kliničkoj praksi u Kliničkom Centru Srbije, Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje, Kliničko-Bolničkim Centrima Zvezdara, Dr Dragiša Mišović, Vojno Medicinske Akademije(VMA).

Centar se bavi kompletnom neinvazivnom kardiološkom dijagnostikom (EKG, Ultrazvuk srca, Transezofagusni ultrazvuk srca, Test opterenja na pokretnoj traci, Stres eho test, Dobutaminski test, Neinvazivna procjena koronarnog protoka-CFR, MSCT skener koronarografija, 24h Holter krvnog pritiska, 24-72h Holter EKG-a, procjena aritmija, Telemedicina. U okviru Centra izdvaja se više stručnih ekspertskih timova: ekspertski tim za vještačke srčane zalistke, ekspertskii tim za koronarnu bolest ugradnju stentova i procjene za operativno liječenje, tim za poremećaje srčanog ritma i procjene za različite vrste elektrofiziološkog ispitivanja, ekspertski tim za srčanu slabost.

Codra
foto: Codra

Cilj je da se u što kraćem vremenskom periodu od 3-5 dana sprovede cjelokupna dijagnostika i uskladi optimalna terapija sa što manjim brojem ljekova. Liječenje pravih kardioloških bolesnika je doživotno. Zbog toga je neophodno biti racionalan u propisivanju ljekova, jer će ih samo u tom slučaju pacijent koristiti „na duge staze“ redovno i uz korekciju nekih životnih navika postići solidan kvalitet života.

Codra
foto: Codra
Codra
foto: Codra

Dijagnostika i liječenje u okviru Centra za kardiologiju bolnice Codra sprovodi se kroz ambulantni rad, dnevnu bolnicu i ispitivanje u bolničkim uslovima. Za sada se pokazalo da je najzahvalniji način rada, najkomforniji za pacijenta, koncept dnevne bolnice. On podrazumijeva da pacijent provede u Ustanovi 2-3 dana i da se u tom periodu sprovede sve što mu je dijagnostički i terapijski potrebno. To je vrijeme koje je za pacijenta prihvatljivo a za ljekare dovoljno da ga posmatraju posle odredjenih intervencija i isprate efekat date terapije. Kod osoba koje imaju pogoršanje kardioloških tegoba, uz postojanje još neke druge bolesti, savjetuje se bolničko ispitivanje. Ambulantni rad je namijenjen dijagnostikovanim, stabilnim pacijentima kojima povremeno treba prekontrolisati dozu i dinamiku korišćenja terapije.

Codra
foto: Codra

Svakog radnog dana u „Codri“ rade tri kardiologa a i u dane vikenda ih je po troje.Takva organizacija je za pacijenta vrlo komforna, jer ukoliko je potrebna intervencija preko dnevne bolnice (npr konverzija ritma) neće odsustvovati s posla a biće pod nadzorom 3 kardiologa 2 dana 24sata.

Članovi Akademskog kardiološkog tima bolnice Codra:

Prof dr Aleksandra Aranđelović, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, interventni kardiolog

Prof dr Branislav Stefanović, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, interventni kardiolog

Prof dr Milica Dekleva-Manojlović, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, funkcionalna dijagnostika, primjena barokomore u kardiologiji

Prof dr Ana-Đorđević-Dikić, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, funkcionalna dijagnostika

Prof dr Aleksandra Nikolić, vanredni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, funkcionalna dijagnostika, urođene srčane mane kod odraslih, transezofagusna ehokardiografija

Prof dr Dejana Popović, vanredni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, ergospirometrija

Ass dr Jelena Suzić-Lazić, funkcionalna dijagnostika, ergospirometrija, ehokardiografija

Dr sci Milena Kleut, ekspertska ehokardiografija, transezofagusna ehokardiografija

Dr Ljiljana Trkulja, ekspertska ehokardiografija, transezofagusna ehokardiografija

Dr Branislava Borzanović, ekspertska ehokardiografija, transezofagusna ehokardiografija

Dr Dejan Kojić, aritmolog, elektrofiziolog, pejs mejkeri

Dr Dragana Košević, srčana slabost, mehanička srčana potpora

Dr Ana Popović, kardiolog

Dr Bojan Stojanović, kardiolog

Codra
foto: Codra