Morska voda bezbjedna za kupanje i rekreaciju

“Rezultati su pokazali su da je na 80,7 odsto lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 7,3 odsto lokacija dobrog, dok je na 11,9 odsto lokacija voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta”, naveli su

3107 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Morska voda na crnogorskim kupalištima je dobrog kvaliteta, sanitarno je ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

To su pokazali rezultati analize kvaliteta morske vode za 109 lokacija, koju je za potrebe Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom sproveo Institut za biologiju mora u periodu od 13. do 16. septembra.

“Rezultati su pokazali su da je na 80,7 odsto lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 7,3 odsto lokacija dobrog, dok je na 11,9 odsto lokacija voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta”, naveli su iz JP “ Morsko dobro”.

Klasifikacija voda za kupanje u okviru ovogodišnjeg Programa praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode vrši se u skladu sa članom 8 Pravilnika o načinu i rokovima za sprovođenje mjera obezbjeđivanja očuvanja, zaštite i poboljšanja kvaliteta vode za kupanje, kojim se vode za kupanje klasifikuju kao: "odlične", "dobre", "zadovoljavajuće" i "loše".

“U opštini Ulcinj, od ukupno 18 lokacija na kojima se realizuje Program praćenja sanitarnog kvaliteta, morska voda je bila odličnog kvaliteta na njih 17 dok je na jednom ona bila zadovoljavajućeg kvaliteta. Analize su pokazale da je morska voda bila odličnog kvaliteta na 10 lokacija u opštini Bar, dobrog na 1 lokaciji, te zadovoljavajućeg kvaliteta na 4 lokacije u ovom gradu. Kada je u pitanju opština Budva, Program se realizuje na 32 lokacije, od kojih je na njih 31 voda bila odličnog kvaliteta, a na 1 lokaciji dobrog kvaliteta. U Bokokotorskom zalivu, u opštini Tivat, od ukupno 9 lokacija voda je bila odličnog kvaliteta na njih 7, dok je na 2 lokacije ona bila zadaovoljavajućeg kvaliteta. Analize su pokazale da je u Kotoru na 9 lokacija voda bila odličnog, na 2 lokacije dobrog i na 3 zadovoljavajućeg kavliteta. U Herceg Novom uzorkovana je voda na ukupno 21 lokaciji, od čega je na njih 14 ona bila odličnog, na 4 dobrog, a na 3 zadovoljavajućeg kvaliteta”, saopštili su iz JP “Morsko dobro".

Bonus video: