Dom starih u Pljevljima u zimu ulazi bez grijanja

"Bilo je obećanja domaćeg, pljevaljskog proizvođača peleta, da će se javiti na tender, ali su odustajali zbog cijene koja je u tom trenutku bila sasvim korektna za dobavljača, ali su vjerovatno imali naznake da će cijena i dalje rasti, te se nisu prijavili", kazao je direktor

5625 pregleda 7 komentar(a)
Dom starih u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Dom starih u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Dom starih Pljevlja u sezonu grijanja ulazi bez obezbijeđenog ogrijeva, jer ta socijalna ustanova nigdje u Crnoj Gori ne može da kupi pelet iako je jedan od proizvođača ovog energenta stacionaran u Pljevljima.

Direktor Doma starih u Pljevljima Predrag Stanković kaže da Vlada i nadležno ministarstvo ne čini ništa da za domaće potrebe obezbijedi mogućnost kupovine peleta.

“Prošle godine dom je preko tendera, peletom snabdijevala firma Petrol, koja je to prekinula u januaru 2022 godine sa obrazloženjem da nemaju peleta. Kasnije smo pelet nabavljali gdje smo stigli po znatno većoj cijeni nego što je bila predviđena tenderom. U junu ove godine smo raspisali prvi tender za sledeću sezonu grijanja na koji se niko nije javio, kao ni na sledeće. Bilo je obećanja domaćeg, pljevaljskog proizvođača peleta, da će se javiti na tender, ali su odustajali zbog cijene koja je u tom trenutku bila sasvim korektna za dobavljača, ali su vjerovatno imali naznake da će cijena i dalje rasti, te se nisu prijavili na tender. Takođe, od proizvođača je nemoguće kupiti bilo koju količinu peleta, jer se vjerovatno pelet izvozi i nema ga za domaće tržište”, naveo je Stanković u dopisu dostavljenom medijima.

Grijanje na pelet, ističe on, je forsirala Vlada Crne Gore "pa su mnogi ulazili u kredite, nabavljali opremu i kotlove), što je učinio i Dom za stare Pljevlja”.

“U Crnoj Gori ima dovoljno proizvođača ovog ogreva, dosta se ovog goriva proizvodi, ali ga nema na domaćem tržištu. Vlada i nadležno ministarstvo nisu preduzeli mjere da se zadovolje domaće potrebe, pogotovu za osjetljive populacije i institucije, kao što su zdravstvene, socijalne, prosvjetne ustanove (vrtići, škole, domovi za stare i djecu, bolnice i domovi zdravlja). Susjedne države (Makedonija, Bosna i Hercegovina…) su ograničile izvoz ovog ogreva, a Crna Gora i njena(e) Vlada(e) ne haju za teškoće i potrebe svog naroda, nemaju namjeru da zaštite domaće potrošače i svom stanovništvu obezbjedi ogrev i to onaj koji su oni forsirali. Ovim se dozvoljava proizvođačima peleta da uz povoljne koncesije koje su dobili od države, zloupotrebljavaju ovo stanje i ponašaju se nepatriotski, a možda i neljudski”, naveo je Stanković.

Bonus video: