Bolnice bez lijeka za spasavanje života

Ustanove u problemu jer je prekinuto snabdijevanje “metalizom” do februara naredne godine. Nedostaje im i zamjenski lijek koji mnogo sporije dovodi do razlaganja tromba

38448 pregleda 20 komentar(a)
Na lageru “Montefarma” nema “Metalize”, zamjenski lijek očekuju u petak -, Foto: Shutterstock
Na lageru “Montefarma” nema “Metalize”, zamjenski lijek očekuju u petak -, Foto: Shutterstock

Bolnice na sjeveru i jugu od prošlog mjeseca nemaju lijek “metaliza”, koji se daje pacijentima u slučaju srčanog udara.

Pojedine ustanove prinuđene su da na evropskom tržištu, gdje takođe vlada nestašica, same traže i kupuju ovaj medikament, čija je cijena oko 950 eura po ampuli.

Ustanovama nedostaje i “aktiliza”, zamjenski lijek koji se daje pacijentima nakon infarkta miokarda, a koji, prema tvrdnjama ljekara, ima mnogo sporiji efekat u sprečavanju komplikacija i smrtnog ishoda...

Iz “Montefarma”, ustanove zadužene za snabdijevanje bolnica ljekovima, “Vijestima” su kazali da je isporuka “metalize”, prema najavama dobavljača, privremeno prekinuta od avgusta i da se ponovno snabdijevanje ovim trombolitikom očekuje u februaru naredne godine, kako tvrdi proizvođač “Boehringer Ingelheim” iz Njemačke.

Tvrde i da su zdravstvene ustanove obavijestili o privremenoj nestašici ovog lijeka, koji je posljednji put nabavljen 25. jula ove godine. Iz “Montefarma” su potvrdili da na lageru nema niti jedne injekcije “Metalize”.

Upitani o nestašici zamjenskog lijeka, iz “Montefarma” su kazali da “Aktilizu” očekuju do kraja radne sedmice, nakon čega će odmah biti isporučen ustanovama koje su iskazale potrebu za pomenutim lijekom.

Iz više bolnica na sjeveru i jugu “Vijestima” su potvrdili da nestašica trombolitika, prvenstveno “metalize”, ne samo da otežava njihovo funkcionisanje, već i dovodi u pitanje zdravlje i živote građana, pogotovo onih iz ruralnih područja.

Sagovornici “Vijesti” pojasnili su da oba lijeka, trombolitika, imaju za cilj otvaranje krvnog suda, ali da se “metaliza” daje u roku od 30 sekundi, dok se “aktiliza” prima takođe intravenski, ali sat i po. Pri tome se, tvrde, gubi dragocjeno vrijeme neophodno za zbrinjavanje pacijenta nakon infarkta, koji i po nekoliko sati moraju da izgube u transportu do angio-sale Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

”Metaliza ima značajno bolji efekat kod STEMI infarkta, gdje se inače primjenjuje iz razloga što mnogo ranije dovodi do razlaganja tromba...”, kazao je jedan od sagovornika i pojasnio da ova nestašica najmanje utiče na stanovnike Podgorice, s obzirom na to da KCCG jedini ima mogućnost hitnog zbrinjavanja pacijenata s infarktom u angio-sali.

Iz KCCG su odgovorili da imaju nekoliko ampula “metalize”, ali da ga vrlo rijetko koriste jer imaju superiorniju metodu liječenja.

”Naši pacijenti sa potencijalnom indikacijom za primjenu lijeka Metaliza se zbrinjavaju tzv. primarnom koronarnom intervencijom i taj segment u KCCG funkcioniše izvanredno. Možete objektivno informisati javnost da građani mogu biti bezbrižni po tom pitanju. Imamo nekoliko ampula lijeka metaliza, ali se ne sjećam kad smo posljednji put bili u situaciji da ga upotrijebimo, upravo zbog mogućnosti hitnog zbrinjavanja ovakvih pacijenata u angio-sali, gore navedenom metodom, 24 sata, 365 dana u godini”, odgovorio je “Vijestima” direktor Klinike za kardiologiju Nikola Pavlović.

On je pojasnio da o značaju rada angio-sale za liječenje kardioloških pacijenata najbolje govore statistički podaci.

”U angio-sali tokom ove godine, odnosno od 1. januara do danas iz cijele Crne Gore je uspješno zbrinut 301 pacijent s akutnim infarktom miokarda. To znači da za ove pacijente nije bio potreban lijek metaliza”, rekao je Pavlović.

On je kazao i da je tokom prošle godine urađeno ukupno 5.108 raznih interventnih procedura, a samo od 1. januara do 1. septembra ove godine 4.401, od kojih 2.229 koronarografija, zatim 1.010 PTCA (ugradnja stentova) i drugih interventnih procedura.

Bonus video: