Turistički vozić havarisan tokom nevremena u Nacionalnom parku “Lovćen”

Do oštečenja je došlo u subotu, jer nije na vrijeme garažiran

8935 pregleda 8 komentar(a)
Havarisani turistički vozić, Foto: Privatna arhiva
Havarisani turistički vozić, Foto: Privatna arhiva

Jedan od dva turistička vozića, ukupne vrijednosti više od pola miliona eura, namijenjen za vožnju turista u NP “Lovćen” i NP “Durmitor”, oštećen je u posljednjem nevremenu protekog vikenda.

Prema saznanjima “Vijesti” iz Nacionalnih parkova Crne Gore, ukupna vrijednost vozića, na osnovu ugovora Uprave javnih radova s najpovoljnijim ponuđačem, Crnogorskim Telekomom, iznosila je 549.757 eura, a najveći dio sredstava, oko 419.000 eura obezbijedila je Vlada iz kapitalnog budžeta. Ostatak od 130.800 eura finansirala je Privredna komora, po osnovu ugovora o dodjeli sredstava sa JP Nacionalni parkovi Crne Gore, u okviru projekta “Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori”, u kojem je UNDP implementacioni partner.

Vozić se sastoji od lokomotive, dvije prikolice za prevoz putnika sa po 20 sjedišta i jedne prikolice sa 16 mjesta za osobe s invaliditetom. Iako je bilo planirano da jedan od vozića saobraća na Lovćenu i Durmitoru, a drugi na relaciji Kraljevo kolo - Biogradsko jezero, polazak na relaciji u NP “Biogradska gora”, prema saznanjima “Vijesti”, nikada nije pokrenut.

Pouzdani izvor iz Nacionalnih parkova Crne Gore je kazao da je oštećeni vozić bio parkiran u NP “Lovćen”. Tom nacionalnom parku je dat na korišćenje u maju prošle godine i korišćen je za prevoz turista u tom nacionalnom parku. Isti izvor je saopštio da se uprava NP “Lovćen” još 11. avgusta dopisom obratila upravi Nacionalnih parkova, a par dana kasnije i zahtjevom za garažiranje, s obzirom na to da se bliži kraj turističke sezone, predlažući mjesto bivše fabrike “Obod”, gdje je parkiran i godinu ranije. Odgovora, međutim, nije bilo.

Bonus video: