Besplatno će da prevoze učenike do škola u Tivtu?

Osim na svojoj teritoriji Opština planira i prevoz za djecu sa hercegnovskog dijela Luštice

2109 pregleda 2 komentar(a)
Đaci u Tivtu ulaze u školski autobus, Foto: Siniša Luković
Đaci u Tivtu ulaze u školski autobus, Foto: Siniša Luković

Lokalna uprava Tivta izradila je predlog Odluke o participaciji troškova prevoza za učenike s teritorije opštine kojim će se, ukolko bude usvojen u toj formi i imajući u vidu ono što već po propisima koje primjenjuje Ministarstvo prosvjete već podmiruje država, svi učenici s područja opštine Tivat uskoro imati besplatan prevoz do škola.

Predlog ove odluke biće kandidiovan za usvajanje na prvoj narednoj sjednici Odbora povjerenika Opštine Tivat koji u tom gradu u njegovim funkcijama mijenja raspušteni lokalni parlament. Ta sjednica bi trebalo da se održi danas, što bi, ukoliko povjerenici prihvate predlog administracije gradonačenika Željka Komnenovića, trebalo da rezultira činjenicom da već u oktobru svi đaci s područja Tivta imaju besplatan školski prevoz.

”Razlog za donošenje ove odluke je potreba za učešćem Opštine u finansiranju troškova prevoza za učenike osnovnih i srednjih škola koji koriste linijski gradski i prigradski prevoz, kao i međugradski prevoz, u cilju poboljšanja učeničkog standarda. Prava na participaciju prevoza definisana su u skladu s već postojećim uslovima za participaciju troškova prevoza, propisana Pravilnikom o kriterijumima i načinu prijema učenika u domove učenika i ostvarivanju prava na participaciju prevoza, kao i Upustvom o ostvarivanju prava na participaciju troškova prevoza učenika Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta”, navodi se u obrazloženju predloga Odluke.

Taj novi lokalni propis predviđa da pravo na participaciju troškova prevoza ostvaruju učenici koji imaju prebivalište/boravište na teritoriji opštine Tivat i koji putuju do škole na relaciji od pet i više kilometara, a koriste prevoz u prigradskom i međugradskom saobraćaju. Učenici osnovnih škola mogu da ostvare pravo na participaciju troškova u visini od 60 odsto od cijene đačke karte, dok učenici srednjih škola mogu da ostvare pravo na participaciju troškova prevoza u visini od 80 odsto od cijene đačke karte. Takođe, predviđeno je i da pravo na participaciju troškova prevoza u visini od 100 odsto cijene đačke karte ostvaruju učenici koji imaju prebivalište/boravište na teritoriji opštine Tivat i koji putuju do škole na relaciji od dva do pet kilometara, a koriste prevoz u gradskom i prigradskom saobraćaju.

Osim djece iz Tivta predlog Odluke predviđa i da pravo na participaciju troškova đačkog prevoza u visni od 100 odsto cijene đačke karte, imaju i “učenici koji putuju s područja naselja Luštice (opština Herceg Novi) do osnovnih ili srednjih škola na teritoriji opštine Tivat, a imaju organizovan đački prevoz”.

Zahtjev za ostvarivanje ovog prava učenici će podnositi osnovnoj ili srednjoj školi koju pohađaju. Škole će potom, nakon kompletiranja podataka o iznosu obračunate participacije, dostaviti podatke organu lokalne uprave nadležnom za poslove obrazovanja, koji će onda izvršiti uplatu cjelokupnog iznosa participacije školama, prenosom sa budžetske stavke (usluge prevoza - prevoz učenika) za tekući mjesec. Pravo na participaciju troškova prevoza učenici će ostvarivati u periodu trajanja školske godine. Za ove namjene u budžetu Opštine Tivat za 2022. predviđen je iznos od 100.000 eura od čega je oko 20.000 eutra potrošeno u prvoj polovini godine. Stoga je za sufinansiranje troškova đačkog prevoza preostalo još 80.000 eura.

U Opštini Tivat smatraju da će to biti više nego dovoljno da sva tivatska djeca, kao i učenici koji žive na hercegnovskom dijelu poluostrva Luštica, a nastavu pohađaju u Tivtu, uskoro dobiju potpuno besplatne karte za đačke autobuse, računajući i iznose koje im za te svrhe već subvencionira država, u skladu s važećim Pravilnikom o kriterijumima i načinu prijema učenika u domove učenika i ostvarivanju prava na participaciju prevoza, odnosno Uputstvom o ostvarivanju prava na participaciju troškova prevoza učenika Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta”.

Bonus video: