"Ubistvo Duška Jovanovića je kamen oko vrata državi"

"Svi mediji moraju biti ravnopravni, a napadi na njih jednako tretirani", poručio je Zoran Miljanić

16143 pregleda 8 komentar(a)
Miljanić, Foto: Vlada Crne Gore
Miljanić, Foto: Vlada Crne Gore

Napad na medije je napad na demokratiju i državu, kazao je danas na sjednici Vlade Crne Gore Zoran Miljanić, ministar bez portfelja koji je zadužen da sprovodi politiku u oblasti borbe protiv korupcije.

On je to kazao tokom rasprave o Izvještaju o radu Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistva novinara i napada na imovinu medija, za period od 10. februara 2022. do 23. juna 2022.

"Svi mediji moraju biti ravnopravni, a napadi na njih jednako tretirani. Nažalost, u posljednjih 20-tak godina, svjedoci smo niza napada na novinare, a neki su završeni tragično, poput smrti glavnog i odgovoornog urednika Dana Duška Jovanovića, napad na istraživačku novinarku Oliveru Lakić", precizirao je Miljanić.

Ističe da je od 2021, kada je formiran novi sastav Komisija, uočen nedostatak - članovi nijesu dobro sarađivali sa tužilaštvom i onima koji su radili na rasvjetljavanju ovih krivičnih djela.

"Zato te institucije sada imaju svog predstvanika u Komisiji. U posljednje dvije godine, veliki broj slučajeva je sa pravnim epilogom - slučaj Milke Tadić Mijović, Esada Kočana, Seada Sadikovića... Posebna grupa češlja ubistvo Duška Jovanovića, traži ko je tokom istrage omanuo. Obratili smo se za pomoć Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), da nam omoguće saradnju sa njihovim stručnjacima. Ti slučajevi, a posebno slučaj ubistva Jovanovića, je državi kamen oko vrata", poručio je Miljanić.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović je kazao da država mora stati u odbranu svim novinarima i medijima bez obzira na to koliko je neko saglasan ili nije sa uređivačkom politikom.

Ministar odbrane Raško Konjević smatra da bi trebalo uputiti apel za nultom tolerancijom i verbalnih napada na medije.

"Podržavajući sve ono što radi Komisija, kao Vlada treba da osudimo i sve verbalne napade prema medijima. Znamo da je u procesu integracija važno da obezbijedimo slobodu medija, a da političari ni na verbalan način dovode u pitanje pravo medija da u društvu ostvaruju svoju funkciju. Drugarski će kolega Đurović da pomogne, zna on kako", kazao je Konjević.

Potpredsjednik Vlade Vladimir Joković stava je da se "mora i demantovati ono što nije istina".

Ministar sporta Vasilije Lalošević kazao je da "nema slobode medija, ljudskih prava bez pronalaska nalogodavaca i izvršilaca ubistva Duška Jovanovića".

Osvrnuo se na to da napadi na Mladena Stojovića i Tufika Softića još nijesu riješeni.

Bonus video: