Canović: JPNPCG da što hitnije riješi pitanje otpremanja doznačene mase vlasnicima privatne šume

"I dalje postoje prepreke koje izazivaju nezadovoljstvo lokalnog stanovništva i dovode u nezavidan položaj sve one koji imaju privatno vlasništvo nad šumama na teritoriji NP Prokletije", rekao je Canović

2388 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Opština Plav
Sa sastanka, Foto: Opština Plav

Predsjednik Opštine Plav Nihad Canović pozvao je Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore (JPNPCG) da što hitnije riješi pitanje otpremanja doznačene mase vlasnicima privatne šume.

Iz Opštine Plav je saopšteno da je Canović primio na njihov zahtjev vlasnike privatnih šuma na teritoriji Nacionalnog parka (NP) Prokletije, s kojima je razgovarao o aktuelnim izazovima vezanim za kako su naveli neadekvatan odnos JPNPCG.

"Naime, iz NP Prokletije su izvršili doznaku stabala za sječu, ali nisu donijeli rješenje o sječi šume u privatnoj svojini na osnovu kojih bi platili taksu, čime vlasnicima privatnih šuma onemogućava da otpreme doznačenu masu", saopšteno je iz Opštine Plav.

U saopštenju se navodi da je Canović podsjetio da je već ukazivao na navedenu problematiku i uputio javni apel za blagovremeno djelovanje u vezi sa ovom temom.

"Upozoravao sam na ovaj problem još prije mjesec dana i zatražio što hitniju reakciju nadležnih, da bi se pravovremeno našlo adekvatno rješenje i izašlo u susret zahtjevima i potrebama stanovništva. Međutim, i dalje postoje prepreke koje izazivaju nezadovoljstvo lokalnog stanovništva i dovode u nezavidan položaj sve one koji imaju privatno vlasništvo nad šumama na teritoriji NP Prokletije. Stoga, još jednom ukazujem na neophodnost rješavanja ovog problema i pozivam na što bržu reakciju uprave JPNPCG i nadležnih ministarstava", istakao je Canović.

Iz Opštine Plav su kazali da su vlasnici privatnih šuma u NP "Prokletije" zatražili da se u najkraćem roku donese rješenje po kojem će uplatiti taksu, što bi im kako se dodaje u saopštenju omogućilo da građu otpreme prije jesenjih kiša, u suprotnom će doznačena drvna masa značajno izgubiti na vrijednosti u slučaju otpreme naredne godine.

Bonus video: