Novaković Đurović: Upravljanje ključna riječ za zaštićena područja

U Crnoj Gori je trenutno zaštićeno 13 odsto kopna i skoro jedan odsto mora, a značajno širenje područja pod zaštitom tek predstoji, kazala je ministarka

2724 pregleda 2 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Dragana Šćepanović
Sa konferencije, Foto: Dragana Šćepanović

Upravljanje je ključna riječ za zaštićena područja i bez adekvatnog upravljanja zaštita prirode niti je održiva niti moguća, rekla je ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u tehničkom mandatu, Ana Novaković Đurović.

Ona je danas u Kolašinu otvorila konferenciju „Zaštićena područja u Crnoj Gori - izazovi i perspektiva“, koja je organizovana povod 70 godina od osnivanja prvih nacionalnih parkova u našoj državi.

Prema riječima Novaković Đurović, zaštićena područja ne smiju imati takav status samo „na papiru“. Kako je objasnila, „svako uspostavljanje novog zaštićenog područja je novo dostignuće, ali i obaveza i odgovornost da ono što je zaštićeno bude dugoročno i očuvano“.

„Od samog početka mandata ove Vlade i Ministarstva naša namjera je bila da pokažemo da, osim NVO sektora i ekoloških aktivista, koji su davali i daju najveći doprinos zaštiti prirode u Crnoj Gori, i institucije žele konačno da štite naša prirodna bogatstva. Na incijativu civlilnog sektora dali smo saglasnost za zaštitu određenih područja... To nije kraj u našim namjerama. Kljčno pitanje je kako dalje, kad odlučimo da nešto dobije zaštitu. U Crnoj Gori je trenutno zaštićeno 13 odsto kopna i skoro jedan odsto mora, a značajno širenje područja pod zaštitom tek predstoji. EU je kroz Strategiju biodiveziteta do 2030. godine postavila cilj da se zaštiti 30 odsto kopna i isto toliko mora, od kojim po 10 odsto kopna i mora treba da budu pod strogom zaštitom“, podsjetila je ministarka u tehničkom mandatu.

Kako je ocijenila, „tako visoko postavljeni ciljevi, govore da su zaštićena područja glavni način zaštite prirode, a stroža zaštita preduslov njenog očuvanja“. Međutim, kaže Novaković Đurović, ciljevi postavljeni u Strategiji „ne smiju skrenuti pažnju sa procjene efikasnosti upravljanja zaštićenim područjima, kao i sa odabira najboljeg modela upravljanja za tek proglašena područja“.

Novo vrijeme i novi izazovi zahtijevaju i novu analizu i pronalaženje najboljih rješenja za naša zaštićenih područja, kazao je Aleksandar Bulatović, direktor Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore.

„Ove godine nacionalni parkovi bilježe odlične rezultate što govori da domaćinski pristup i briga mogu da promijene mnogo toga nabolje. Takav pristup može biti putokaz u perspektivi - održati kontinuitet dobrih odlika, koje su nekada teške ekonomsko-socijalnih, industrijskih i društvenih aspekata, ali dobre za prosperitet i opstanak zaštićenih područja“, rekao je on.

Bulatović je najavio da 25. septembra, u čast jubileja, ulaz u nacionalne parkove neće biti naplaćivan posjetiocima.

Na otvaranju konferencije gvorili su i Zoran Mrdak, predsjednik Parkova Dinarida kao i dugogogodišnji direktor NP Durmitor Milenko Stijepović.

Bonus video: