Univerzitet Crne Gore u oblasti kompjuterskih i inženjersko-tehničkih nauka među 1.000 najboljih u svijetu

U kategoriji najbolji naučnici iz Crne Gore su prepoznati profesori Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore

5883 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Univerzitet Crne Gore (UCG) se našao među 1.000 najboljih u svijetu u oblastima kompjuterske nauke, prema osmom izdanju rangiranja Research.com portala.

UCG zauzima 748 mjesto, dok se u oblastima Inženjerskih i tehnoloških nauka nalazi na 956. mjestu.

Kako se navodi u saopštenju UCG, portal Research.com predstavlja jedan od najznačajnijih portala za rangiranje naučnoistraživačkog rada u svjetskim razmjerama.

Rangiranje se vrši u kategorijama: najbolji naučnici, najbolji univerziteti, najbolje konferencije i najbolji žurnali i to za različite naučne oblasti od medicine do društvenih i humanističkih nauka.

Među 1.000 najboljih, u oblasti kompjuterskih nauka, mjesto je zavrijedila i MECO konferencija (Mediterranean Conference on Embedded Computing) koju je pokrenuo i već 12 godina vodi profesor Elektrotehničkog fakulteta UCG Radovan Stojanović.

Ove godine je na listi poboljšala svoju poziciju za više od 100 mjesta i nalazi se na 782. poziciji, navodi se u saopštenju.

U kategoriji najbolji naučnici iz Crne Gore su prepoznati profesori Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Među njima je Ljubiša Stanković, oblast kompjuterskih nauka 4.426. mjesto, D-index 40, 5,964 citata i 209 publikacija.

U oblasti inženjerstva i tehnologije prepoznat je Srđan Stanković, 5.979. mjesto, D-index 31, citata 4.335, prepoznatih publikacija 174,. "Osmo izdanje Research.com rangiranja najboljih naučnika, univerziteta, konferencija i časopisa računarskih nauka zasnovano je na podacima prikupljenim iz Microsoft Academic Graph-a zaključno sa decembrom 2021. Pozicija na rang listi je zasnovana na D-indeksu naučnika (H-indeku disciplina i institucija), koji uključuju prepoznate radove i citate za ispitivanu disciplinu. Za konferencije i časopise vrednuju se doprinosi i radovi vodećih naučnika, kao i H-5 indeks. Baza najboljih naučnika Research.com sadrži 166.880 imena klasifikovanih na osnovu Microsoft Academic Graph-a. Za disciplinu Računarstvo ispitano je preko 9.735 najboljih profila, a za inženjering i tehnologiju 17.156 profila", navodi se u saopštenju UCG.

Bonus video: