Glavni grad anketirao osnovce, tvrde da nema političke pozadine

Iz Glavnog grada tvrde da, kao institucija, nikad nijesu bili dio izborne kampanje, već da realizuju svoje aktivnosti. Ministarstvo prosvjete naglašava da je protiv zloupotrebe djece u političke svrhe

35272 pregleda 14 komentar(a)
Glavni grad: Namjera se može prepoznati preslušavanjem materijala (ilustracija), Foto: Shutterstock
Glavni grad: Namjera se može prepoznati preslušavanjem materijala (ilustracija), Foto: Shutterstock

Ministarstvo prosvjete najavilo je da će utvrditi eventualnu odgovornost ako se ispostavi da su učenici pojednih podgoričkih osnovnih škola zloupotrijebljeni tokom snimanja ankete za potrebe Glavnog grada, a na početku izborne kampanje za odbornike u Podgorici.

Glavni grad tražio je od direktora škola, odnosno roditelja dozvolu da se sačini taj video-materijal, a o tome je obaviješteno nadležno ministarstvo.

Upućeni tvrde da je neuobičajeno da služba Glavnog grada to čini, a pogotovo u susret lokalnim izborima. Jedan od sagovornika tvrdi i da nije jasno gdje bi taj materijal bio plasiran.

Iz PG Biroa - u sklopu kojeg funkcioniše i služba za odnose s medijima podgoričke administracije, potvrdili su “Vijestima” tu informaciju, apostrofirajući da su maloljetnici odgovarali isključivo na pitanja o značaju gradnje i očuvanja školske infrastrukture.

Tvrde da je materijal snimljen s ciljem ukazivanja na značaj unapređenja uslova boravka djece u objektima i dvorištima škola, kao i da je PG Biro prethodno zatražio da se za djecu koja su govorila dostavi pisana saglasnost.

”Odbacujemo bilo kakvu mogućnost zloupotrebe djece, a Glavni grad se može istaći kao pozitivan primjer poštovanja svih propisa koji regulišu ovu oblast. Ovom prilikom podsjećamo da Glavni grad kao institucija nije dio izborne kampanje, te da ista realizuje svoje aktivnosti na način kako to u kontinuitetu čini godinama”, odgovorili su “Vijestima” iz PG Biroa.

Napominju da je materijal snimljen “s ciljem ukazivanja na značaj unapređenja uslova boravka djece u objektima i dvorištima škola, te očuvanja onih površina”.

”...Koje su najčešće mete vandalskog djelovanja i to upravo u vršnjačkoj populaciji djece koja su i dala izjave, dok se namjera može prepoznati jednostavnim preslušavanjem ovog materijala. Niti jednom riječju djeca nijesu govorila o radu gradske administracije jer navedeno od njih nije ni traženo”, tvrde iz Glavnog grada.

Kampanja za lokalne izbore u Podgorici i zvanično je počela upravo konvencijom Demokratske partije socijalista i njihovih koalicionih partnera, a nosilac te liste je aktuleni gradonačelnik Ivan Vuković (DPS).

Iz Ministarstva prosvjete su poručili da će “postupiti u skladu s propisima, ukoliko bude došlo do zloupotrebe”.

Iz vladinog resora, na čijem je čelu Miomir Vojinović, kazali su “Vijestima” da su ih pojedini direktori podgoričkih škola obavijestili o molbi PG Biroa.

”Ministarstvo prosvjete je protiv zloupotrebe djece u političke svrhe, ali svaki direktor škole postupa autonomno, u skladu sa sopstvenim nahođenjem. Ukoliko se nakon toga procijeni da je došlo do zloupotrebe, Ministarstvo će postupiti u skladu sa zakonom”, poručuju iz Ministarstva prosvjete.

Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju zabranjuje političko i religijsko organizovanje i djelovanje, ali i korišćenje prostora ustanove u te svrhe.

Dozvoljavanje političkog ili religijskog djelovanja u vaspitno-obrazovnim ustanovama jedan je od zakonom predviđenih prekršaja zbog kojeg bi direktor mogao biti smijenjen.

Iako su u junu roditelji đaka podgoričke OŠ “Pavle Rovinski” dali saglasnost da njihova djeca prate utakmicu s premijerom Dritanom Abazovićem, javnost nije ostala imuna na činjenicu da su njihove fotografije osvanule i na partijskim profilima Građanskog pokreta URA.

U prethodnih nekoliko godina mediji su često skretali pažnju na moguće političko i vjersko djelovanje u školama širom Crne Gore, a sankcije su bile selektivne.

Lokalni izbori u više opština, uključujući i Podgoricu, zakazani su za 23. oktobar.

Bonus video: