Češki turoperatori očarani sjeverom i gostoprimljivošću: Crna Gora je zemlja kontrasta

"Od dugih, pješčanih plaža, fenomenalno izgrađenih hotela, do unutrašnjosti zemlje koja je prelijepa, puna rijeka i adrenalina koji nismo očekivali" izjavila je Lenka Laus iz agencije Travel Family

21919 pregleda 0 komentar(a)
Učesnici studijske posjete, Foto: Nacionalna turistička organizacija Crne Gore
Učesnici studijske posjete, Foto: Nacionalna turistička organizacija Crne Gore

Nacionalna turistička organizacije Crne Gore (NTO CG) je u saradnji sa nacionalnom avio kompanijom Air Montenegro organizovala studijsku posjetu predstavnika najznačajnijih turoperatora i turističkih agencija iz Češke, koji su u periodu od 20-24. septembra boravili u našoj zemlji.

Riječ je o predstavnicima turoperatora i turističkih agencija: Travel Family, Emma Agency, Marco Polo, Čedok, Time Travel, Der Touristik i Radynacesty, koji od Crnog jezera, Durmitora i Bjelasice, preko kanjona Tare i Morače, pa do uživanja u Podgorici, nisu ostali imuni ni na ljepote Budvanske rivijere i Bokokotorskog zaliva.

“Prvi put boravim u Crnoj Gori i prijatno sam iznenađena. Ovdje ima jako puno kontrasta. Od dugih, pješčanih plaža, fenomenalno izgrađenih hotela, do unutrašnjosti zemlje koja je prelijepa, puna rijeka i adrenalina koji nismo očekivali. Crna Gora ima šta da ponudi strancima. Zastupam češko i poljsko tržište, tako da mislim da će našim gostima da bude jako interesantno," izjavila je Lenka Laus iz agencije Travel Family.

Odušeljenje morem, hranom, prirodom, kao i gostoprimljivošću, nije krila ni predstavnica agencije Marco Polo Lenka Peffkova, koja je iskoristila priliku da uputi riječi hvale NTO CG.

“Ovakve radionice imaju veliki doprinos. Pružila nam se prilika da upoznamo domaće hotelijere i njihove ponude. Nacionalna turistička organizacija Crne Gore je sjajno organizovala događaj. Ovom prilikom im se zahvaljujem na saradnji," poručila je Peffkova.

Fokus posjete usmjeren je i ka njihovom povezivanju sa crnogorskim turističkim privrednicima, pa je tim povodom NTO CG 23. septembra u hotelu “Splendid”, u Budvi, organizovala poslovnu B2B radionicu na kojoj je prisustvovalo oko 40 predstavnika crnogorske turističke privrede.

Predstavnica zastupnika nacionalne avio kompanije Air Montenegro u Češkoj, Ivana Mullerova, podsjetila je da nastoje da našu zemlju promovišu kao atraktivnu turističku destinaciju i da informacije koje prikupe na B2B radionicama proslijede najvećim turističkim agencijama u Češkoj, Poljskoj i Slovačkoj.

“Smatramo da će zajednička saradnja doprinijeti da naredne godine dođe do porasta broja turista sa ovih tržišta. Oduševljena sam prirodom Kolašina. Voljela bih da dođem na zimu i turiste odvedem u ski centre. Treba više promovisati zimski turizam. Smatram da ljudi u Evropi nisu dovoljno upoznati sa vašim skijalištima. U Air Montenegru radimo na tome da uspostavimo direktne letove, koji neće saobraćati samo od maja do oktobra, već tokom cijele godine”, kazala je Mullerova.

Sa njom je bila saglasna i predstavnica domaće agencije Apolotours iz Budve, Nada Radanović, koja ima više od 25 godina iskustva rada sa zapadnim turoperatorima.

“Mogu da pohvalim NTO CG jer smo već imali jedan sastanak sa turoperatorima iz Švajcarske, kod kojih vlada veliko interesovanje za Crnu Goru. Veoma je interesantno kada na licu mjesta možemo da uspostavimo kontakt, kada imate direktan razgovor. To više vrijedi neko kada radimo onlajn," zaključila je Radanović.

Predstavnica NTO CG Milena Vujović, istakla je da im je veliko zadovoljstvo što su ugostili neke od najvećih turoperatora i agencija koji pokrivaju gotovo cijelo tržište Češke, a ujedno i skrenula pažnju na značaj avio povezanosti sa ovom zemljom.

“Otvaranjem direktne linije na relaciji Prag-Tivat, nacionalna avio kompanija Air Montenegro stvorila je uslove za generisanje većeg turističkog prometa sa ovog tržišta. Na osnovu informacija koje smo dobili od čeških turoperatora, najavljeno je veliko interesovanje tokom narednih godina," kazala je Vujović.

Ova studijska posjeta je jedna u nizu realizovanih i planiranih promotivnih aktivnosti kada je u pitanju tržište Češke. Zahvaljujući uvođenju direktne avio linije nacionalne avio kompanije Air Montenegro na relaciji Crna Gora – Češka, prema nezvaničnim podacima za individualni i kolektivni smještaj od početka godine zaključno sa julom smo imali duplo više gostiju sa ovog tržišta u odnosu na isti period prethodne godine.

Pored NTO CG i nacionalne avio kompanije Air Montenegro, svoju podršku u organizaciji studijske posjete dali su i strateški partneri Budvanska Rivijera i Gold Travel, lokalne turističke organizacije Budve i Ulcinja, Montenegro stars, MTS, hoteli Budva, Ramada, Bianca, Adria i Karisma, kao i Nacionalni parkovi Crne Gore.