Opština Herceg Novi odlučna da revitalizuje kuću Iva Andrića

Ivo Andrić je kuću u Njegoševoj ulici br 65 u Herceg Novom sagradio 1964. godine kada se sa suprugom Milicom doselio iz Beograda
354 pregleda 0 komentar(a)
kuća Iva Andrića, Herceg Novi, Foto: Opština Herceg Novi
kuća Iva Andrića, Herceg Novi, Foto: Opština Herceg Novi
Ažurirano: 02.10.2017. 12:39h

Opština Herceg Novi odlučna je da kuću na Toploj u kojoj je živio nobelovac Ivo Andrić revitalizuje kako bi dobila međunarodni kulturni, obrazovni i turistički značaj, saopšteno je iz lokalne uprave.

Proteklog vikenda održan je prvi radni sastanak predstavnika Opštine Herceg Novi i ekspertske grupe koja će raditi na projektu revitalizacije kuće.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Opštine Stevan Katić sa saradnicima i članovi ekspertskog tima: književni istoričar, kulturolog i leksikograf dr Vladimir Roganović, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i upravnik Centra za muzeologiju i heritologiju pri istom fakultetu prof. dr Dragan Bulatović i kulturolog Dimitrije Vujadinović.

Susret je incirala lokalna uprava, vođena namjerom da se kuća nobelovca na Toploj konačno stavi u funkciju. Saopštili su da objekat treba da bude priveden namjeni “poštujući istorijat, autentični ambijent i lik i djelo čuvenog pisca”.

Predstavnici Andrićeve zadužbine i Muzeja grada Beograda pod čijom je nadležnosti Spomen dom Iva Andrića izrazile su načelnu spremnost da se uključe u revitalizaciju kuće, u obimu koji ekspertski tim bude smatrao potrebnim.

U narednom periodu slijedi izrada SWOT analize, izrada Obrasca projekta, Plana projekta i Poslovnog plana koji bi najbolje odgovarali potrebama lokalne sredine.

Ivo Andrić je kuću u Njegoševoj ulici br 65 u Herceg Novom sagradio 1964. godine kada se sa suprugom Milicom doselio iz Beograda. Nakon Andrićeve smrti, opština Herceg Novi otkupila je kuću od njegovih nasljednika, sa zamisli da ubuduće služi kulturi i umjetnosti.

To se nikada nije u potpunosti jer je u kući godinama radila u kafana.

Prema svjedočenju književnika Miraša Martinovića i trojica književnih velikana Stevan Raičković, Zuko Džumhur i Dušan Kostić koji su dio života proveli u Novom, svojevremeno su od lokalnih vlasti tražili da se odredi prikladna namjena kuće nobelovca Iva Andrića.

Bonus video: