Održana druga "Skupština građana": "Veliko dostignuće i uspjeh za državu"

„Skupština građana'' je iskorak koji je važno napraviti u cilju šireg uključivanja građana u političke procese, jačanja povjerenja u demokratske institucije i pružanja doprinosa razvoju građanskog aktivizma, kazala je zamjenica generalnog sekretara parlamenta Milena Vuković Sekulović

13370 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Skupština Crne Gore je, u saradnji sa Evropskim parlamentom, organizovala drugu „Skupštinu građana“, inovativni instrument za učešće građana u procesu odlučivanja i kreiranja politika.

Tokom foruma održanog 24. i 25. septembra u Podgorici, građani su precizirali i formulisali stavove i preporuke na temu korupcije u zdravstvu i javnom sektoru, a govoreno je i o mogućim strategijama kojima bi ovu problematiku trebalo rješavati sistemski, saopšteno je iz parlamenta.

Zamjenica generalnog sekretara Skupštine Milena Vuković Sekulović je, otvarajući forum, istakla da je „Skupština građana” jedinstveni projekat crnogorskog parlamenta, koji predstavlja veliko dostignuće i uspjeh ne samo za parlament, već i za državu.

Ona je naglasila da je „Skupština građana'' iskorak koji je važno napraviti u cilju šireg uključivanja građana u političke procese, jačanja povjerenja u demokratske institucije i pružanja doprinosa razvoju građanskog aktivizma u Crnoj Gori.

Grupa od 50 građana koja je učestvovala na prvoj „Skupštini građana'', i na drugom forumu razgovarala je o mjerama za borbu protiv korupcije u zdravstvu i javnom sektoru.

Građani su u neposrednom razgovoru sa predstavnicima klubova poslanika Skupštine - poslanicima Daliborkom Pejović, Dejanom Đurovićem, Tamarom Vujović, Vladanom Raičevićem i Boženom Jelušić, razmotrili stepen realizacije prvobitnih preporuka, diskutovali o stavovima građana povodom date teme, kao i konkretnim predlozima za rješavanje ključnih pitanja za građane u oblasti zdravstva i javnog sektora.

Nakon dva dana debate, kako je soapšteno, učesnici „Skupštine građana'' su usvojili preporuke kvalifikovanom većinom, koje će biti zvanično predstavljene poslanicima Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta tokom posebnog sastanka u parlamentu.

"Crna Gora je prva država van Evropske unije koja je na ovaj način neposredno uključila građane u svoj rad, a Skupština Crne Gore prvi parlament u kojem su realizaciju ovog inovativnog projekta podržale institucije Evropske unije", zaključuje se u saopštenju.

Druga „Skupština građana’’ održana je u saradnji i pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta i uz podršku organizacija civilnog društva - Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) i Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Bonus video: