Novom sistematizacijom do novih zapošljavanja u Ministarstvu zdravlja?

Predviđeno gotovo tri puta više zaposlenih u odnosu na period od prije šest godina. Bivša ministarka Borovinić-Bojović predvidjela da su 84 radna mjesta dovoljna za funkcionisanje resora

44500 pregleda 77 komentar(a)
Šćekić isplanirao do sada najbrojniju administraciju Ministarstva zdravlja, Foto: Luka Zekovic
Šćekić isplanirao do sada najbrojniju administraciju Ministarstva zdravlja, Foto: Luka Zekovic

Ministarstvo zdravlja, na čelu s ministrom Dragoslavom Šćekićem, uvećalo je broj radnih mjesta predviđenih sistematizacijom sa 84 na 116.

To je gotovo tri puta više zaposlenih u odnosu na period od prije šest godina, kada je u tom resoru bilo mjesta za najviše 45 osoba.

Iz ovog Vladinog resora “Vijestima” ni nakon osam dana nijesu odgovorili kakve su izmjene u odnosu na prethodni Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, koji je donesen u oktobru prošle godine za vrijeme mandata Jelene Borovinić-Bojović, te koliko mjesta je popunjeno trenutno.

Prema dostupnoj dokumentaciji u Ministarstvu zdravlja su u junu 2022. godine bile zaposlene 73 osobe. Osim njih, nadoknadu po osnovu prestanka funkcije primaju i tri funkcionera iz prethodnog mandata - ministarka Borovinić-Bojović i dvoje bivših državnih sekretara Veljo Čađenović i Anka Vukićević.

Broj osoba s kojima su potpisani konsultantski i ugovori o privremenim i povremenim poslovima je nepoznat.

”Vijesti” nezvanično saznaju da je nedavno zaključen konsultantski ugovor s dvoje ekonomista, od kojih je jedan brat direktora Instituta za javno zdravlje Igora Galića, dok se ekonomskim poslovima u tom resoru bavi 12 zaposlenih ekonomista, te dva referenta.

U Sindikatu doktora medicine (SDM) poručuju da se informacije o zapošljavanju ne smiju skrivati jer i sama ovakva praksa ostavlja utisak nezakonitosti u radu.

”Ministarstvo zdravlja dužno je pojasniti kojim se to kriterijumima oni rukovode kako bi opravdali povećanje administracije koja je prekobrojna, dok vidljivi rezultati izostaju. Nekoliko puta smo isticali preporuke prema kojima nemedicinski kadar ne bi trebalo da broji više od 15 odsto ukupnog broja zaposlenih, dok kod nas, najmanje svaki četvrti zaposleni u zdravstvu nije zdravstveni radnik”, saopšteno je iz SDM.

Kazali su da je nejasno i kako se zdravstvenom sistemu koji nema strateška dokumenta o razvoju zdravstva i definisane puteve razvoja planira broj radnih mjesta u administraciji.

”Smatramo da bi bilo logičnije najprije definisati prioritete razvoja, pravac u kome će se zdravstveni sistem razvijati, i onda na osnovu tih potreba vršiti dodatna zapošljavanja nedostajućeg specifičnog kadra. Ovako, jasno je da se nastavlja ranija praksa političkog zapošljavanja koje ne može rezultirati povećanjem kvaliteta koje naši građani s pravom očekuju”, poručili su iz SDM.

Prema uporednim podacima, za vrijeme mandata Kenana Hrapovića bila su sistematizovana 74 radna mjesta, dok je po pravilniku Borovinić-Bojović predviđeno deset više. Ipak, kako je u martu ove godine saopšteno iz njenog resora, zaposleno je bilo 70 osoba.

”Vijesti” su tada objavile da je Ministarstvo od decembra 2020. godine do marta 2022. zaključilo konsultantske ugovore sa 21 osobom i da je iz budžeta u te svrhe izdvojeno 85.637,84 eura. Pojedine saradnike angažovali su i za poslove predviđene Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta, što nije u skladu sa zakonom.

Ukupno 2.599 osoba bilo je zaposleno u Vladi u aprilu ove godine. U Strategiji reforme javne uprave za period 2022-2026, koja je usvojena krajem prošle godine, navodi se da je prema ocjeni Svjetske banke ograničen napredak u sprovođenju Plana optimizacije javne uprave rezultirao povećanjem broja zaposlenih i većim izdacima za zarade tokom 2018. i 2019. godine.

U dokumentu je prepoznat i problem povećavanja ugovora o djelu, privremenim i povremenim poslovima, jer je u 2020. godini broj ovih ugovora porastao za 1.459.

Bonus video: