Počela HPV vakcinacija u Crnoj Gori

”Iako pritisnuti velikim bremenom pandemije kovida-19, koje je u pojedinim periodima u proteklih 12 mjeseci bilo izuzetno teško", kazao je prošle sedmice direktor IJZ Igor Galić

11066 pregleda 9 komentar(a)
HPV kao dio prevencije u borbi protiv raka grlića materice, Foto: Shutterstock
HPV kao dio prevencije u borbi protiv raka grlića materice, Foto: Shutterstock

Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) počela je juče u domovima zdravlja, čime se Crna Gora pridružila stotini zemalja svijeta koje ovu vakcinu primjenjuju godinama.

Kako je ranije najavljeno iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), na raspolaganju je1.750 vakcina, što je dovoljno za 44 odsto populacije koja bi trebalo da je primi.

HPV jedan je od glavnih uzročnika karcinoma grlića materice, koji je trenutno jedan od pet vodećih kada su u pitanju maligne bolesti žena u Crnoj Gori.

Primarna ciljna grupa kojoj je namijenjena vakcina u Crnoj Gori tokom 2022/23. godine su djevojčice četvrtih razreda osnovne škole, uzrasta nakon devetog rođendana.

Epidemiolog IJZ Milko Joksimović u intervjuu “Vijestima” prošlog mjeseca kazao je da će pedijatri i medicinske sestre pozivati roditelje djevojčica od septembra do kraja ove godine da dovedu svoju djecu da prime prvu dozu HPV vakcine.

”Planirano je da se nabavka vakcina sprovodi etapno, to jest da vakcinacija započne sa obezbjeđenim brojem vakcina koje pokrivaju minimum 40 odsto potrebnih količina za prvu dozu u ciljnoj grupi (što je oko 1.700 doza vakcina), te da se ukoliko interesovanje bude veće, u najkraćem roku nabave dodatne količine vakcina”, rekao je on.

Joksimović je ranije pojasnio da bi se HPV vakcina u najkraćem mogla opisati kao vakcina protiv raka, i to u prvom redu protiv karcinoma grlića materice.

On je rekao da posljednji zvanični podaci Nacionalnog registra za maligne neoplazme pokazuju da se za period od godinu (2013. godina) registruje 106 novih slučajeva raka grlića materice i da je za isti period od ove bolesti preminulo 46 žena.

”Procjene Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za 2020. godinu svrstavaju Crnu Goru na prvo mjesto po dobno standardizovanoj stopi obolijevanja (26,2/100.000 žena) i dobno standardizovanoj stopi mortaliteta (10,5/100.000 žena) od raka grlića materice u Evropskom regionu”, upozorio je Joksimović.

”Iako pritisnuti velikim bremenom pandemije kovida-19, koje je u pojedinim periodima u proteklih 12 mjeseci bilo izuzetno teško, uspjeli smo da od kraja prošle godine do danas uradimo dosta na pripremi za početak vakcinacije protiv HPV, kazao je prošle sedmice direktor IJZ Igor Galić.

Bonus video: