Sistem javnih nabavki ponovo u funkciji

Zbog sajber napada koji su počeli 20. avgusta onesposobljen je bio i portal crnogorskih elektronskih javnih nabavki (CEJN), pa država duže od mjesec nije mogla putem tendera da nabavi ključne stvari za građane, državna preduzeća, upravu..

7851 pregleda 0 komentar(a)
Popravka aparata kasnila zbog hakerskih napada i gašenja CEJN portala, Foto: Shutterstock
Popravka aparata kasnila zbog hakerskih napada i gašenja CEJN portala, Foto: Shutterstock

Sistem elektronskih javnih nabavki ponovo je u funkciji, pa je Klinički centar Crne Gore (KCCG) juče raspisao tender za popravku skenera, koji je u kvaru od 5. septembra.

”Vijesti” su prošle sedmice objavile da sajber napadi na IT infrastrukturu Vlade otežavaju i nabavku i popravku medicinskih aparata, pa je tako desetak dana u KCCG radio samo jedan skener.

Iz ove ustanove “Vijestima” su potvrdili da su dva od tri skenera u KCCG i Institutu za bolesti djece u kvaru, ali su ocijenili da pacijenti zbog toga ne trpe i da niti jedan građanin nije vraćen ili mu je snimanje otkazano u Centru za radiološku dijagnostiku.

”Konkretno, jedini ovlašćeni serviser za Simens aparate, kako nam je predočeno, nije u prilici da adekvatno odgovori na naše potrebe sve do uspostavljanja sajta za javne nabavke. Prva prijava kvara Simens skenera CT16 je obavljena 3. septembra, dijagnostika je odrađena 5. septembra, a objedinjene ponude za popravku su dostavljene 6. septembra. Napominjemo da je riječ o aparatu koji je montiran 29. septembra 2009. godine, a od 31. decembra 2021. izašao je iz zvanične servisne podrške, iz kojeg razloga se ne može obezbijediti godišnji servisni ugovor, već isključivo ad hok popravke”, piše u odgovoru KCCG.

U tenderskoj dokumentaciji objavljeno je da popravka i servisiranje aparata košta 11.670,00 eura. Traženo je servisiranje aparata, sa zamjenom rezervnih djelova - radne stanice, roler-zetezača kaiša, četkica i ventilatora.

Navodi se da je rok izvršenja ugovora je tri dana od dana potvrde narudžbe.

Zbog sajber napada koji su počeli 20. avgusta onesposobljen je bio i portal crnogorskih elektronskih javnih nabavki (CEJN), pa država više od mjesec nije mogla putem tendera da nabavi ključne stvari za građane, državna preduzeća, upravu...

Tako Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) nije bilo u mogućnosti da u zakonom propisanom roku odgovori na sve zahtjeve za izdavanje registarskih tablica.

”Vijesti” su objavile da je i dvadesetak većih tendera za nabavku roba, usluga i radova koje treba realizovati do kraja godine na Univerzitetu Crne Gore (UCG) na čekanju zbog sajber napada.

Izvor “Vijesti” sa UCG tvrdi da je za tu instituciju trenutno najveći problem to što ne mogu da raspišu i sprovedu tender za nabavku lož ulja, uoči grijne sezone, a koji je procijenjene vrijednosti od oko pola miliona eura. Sagovornik je istakao da se nadaju da će sistem crnogorskih elektronskih javnih nabavki (CEJN) uskoro da bude osposobljen, te da neće doći do problema sa grijanjem prostorija na fakultetima UCG. Izvor je pojasnio da cijene lož ulja na tržištu rastu i da postoji mogućnost da dođe do nestašice, što bi otežalo funkcionisanje.

KCCG je juče raspisao i tender za nabavku medicinskog potrošnog materijala, procijenjene vrijednosti oko 19.000 eura, a beranska bolnica tražila je reagense za biohemiju u vrijednosti od oko 50.000 eura.

Pojedine opštine tražile su juče putem elektronskih javnih nabavki i hranu za vrtiće.

Iz Ministarstva javne uprave su ranije medijima saopštili da su bili prinuđeni da privremeno onemoguće pristup internet saobraćaju i serveru CEJN, radi neophodnog nivoa bezbjednosti. Ipak, kazali su da su podaci o postupcima javnih nabavki adekvatno zaštićeni, sigurni i kao takvi sačuvani od hakerskih napada koji ometaju nesmetano funkcionisanje internet mreže državnih organa.

Bonus video: