Cetinjski put postaje Bulevar knjaza Danila?

Jedan od predloga je i da jedna ulica u podnožju brda Ljubović dobije naziv Ulica 9. maja, dan kada se obilježava pobjeda nad fašizmom, ali i Dan Evrope

11159 pregleda 12 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Odbornici Skupštine Glavnog grada odlučivaće sljedeće sedmice, između ostalog, o davanju imena ulicama i bulevarima u Podgorici, ali i mijenjanju ovogodišnjeg budžeta.

Predsjednik Savjeta za davanje predloga Vladimir Vojinović dostavio je Skupštini utvrđeni predlog, koji uključuje da Cetinjski put promijeni naziv u Bulevar knjaza Danila Petrovića, a da se Ulica knjaza Danila preimenuje u Ulicu kapetana Đura Draškovića.

Knjaz Danilo I Petrović Njegoš nasljednik je Petra II Petrovića Njegoša. On je, ističe se u obrazloženju, odlučio da prekine teokratsku tradiciju u Crnoj Gori i da umjesto mitropolitičkog čina dobije knjaževsko zvanje.

Đuro Drašković je bio jedan od vođa Čevljana u Božićnom ustanku 1919. godine.

Skupština Glavnog grada je u maju prošle godine donijela zaključak o pokretanju inicijative za promjenu naziva Cetinjski put u Bulevar knjaza Danila Petrovića.

Jedan od predloga je i da jedna ulica u podnožju brda Ljubović dobije naziv Ulica 9. maja, dan kada se obilježava pobjeda nad fašizmom, ali i Dan Evrope.

Na području Mjesne zajednice Konik ulicu će dobiti i Šuka Čirgić, partizanska ilegalka. U obrazloženju se navodi da je ona partizanima “pomagala u prenošenju oružja, pošte, a i sama je znala da barata i puškom i bombom”. Ona je za svoj doprinos tokom Narodnooslobodilačkog rata od predsjednika Josipa Broza Tita odlikovana Ordenom zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom.

U predlogu odluke se navodi da će se obilježavanje tabli sa nazivima ulica i bulevara izvršiti u roku od 90 dana od dana njenog stupanja na snagu.

Među 29 tačaka dnevnog reda Skupštine Glavnog grada je i Predlog odluke o izmjenama i dopunama odluke o budžetu za 2022. godinu. Nacrtom je budžet Glavnog grada planiran u iznosu od 106,14 miliona, što je za 12,21 milion eura više u odnosu na prvobitni budžetski plan za 2022, navodi se na početku mišljenja koje potpisuje ministar finansija Aleksandar Damjanović.

”U planiranim primacima najveće učešće imaju prihodi od prodaje nepokretnosti, dok u strukturi planiranih izdataka najveće učešće imaju kapitalni izdaci”, navodi se u mišljenju. Ministarstvo nije imalo primjedbi na Nacrt odluke.

Bonus video: