Dom zdravlja Kotor: Počela vakcinacija protiv HPV

"Primarna ciljna grupa kojoj je namijenjena vakcina u Crnoj Gori tokom 2022/23. godine su djevojčice četvrtog razreda osnovne škole, uzrasta nakon devetog rođendana"

3072 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Domu zdravlja Kotor počela vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV), saopšteno je danas iz te zdravstvene institucije.

U saopštenju se dodaje da je vakcinacija protiv HPV, jednog od glavnih uzročnika karcinoma grlića materice, počela u ponedeljak, 26. septembra 2022.godine, u svim domovima zdravlja u Crnoj Gori.

"Vakcine se primaju u dvije doze sa razmakom od šest mjeseci i, prema podacima Instituta za javno zdravlje, njima se može spriječiti devet od deset slučajeva karcinoma grlića materice, koji je trenutno među pet vodećih oboljenja, kada su u pitanju maligne bolesti žena u Crnoj Gori. Primarna ciljna grupa kojoj je namijenjena vakcina u Crnoj Gori tokom 2022/23. godine su djevojčice četvrtog razreda osnovne škole, uzrasta nakon devetog rođendana. Izabrani pedijatrijski timovi Doma zdravlja Kotor počeli su da pozivaju roditelje djevojčica ove starsone dobi da zakazuju vakcinaciju prvom dozom HPV vakcine", piše u saopštenju Doma zdravlja Kotor.

Oni su poručili da je vakcina protiv HPV apsolutno bezbjedna, te da su ozbiljnije neželjene reakcije izuzetno rijetke, a najdjelotvornije je da se primi u periodu između devete i 13. godine života djeteta.

"Dom zdravlja Kotor poziva roditelje djevojčica koje pripadaju ciljnoj grupi, da se odazovu pozivu i vakcinšu svoju djecu i na taj način ih zaštite od obolijevanja ove maligne bolesti, koja je jedna od najčešćih u ženskoj populaciji", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: