Kako izgleda dječje odjeljenje nikšićke bolnice: Vlaga, dotrajala kupatila...

Dječje odjeljenje se nalazi u zgradi Dječjeg dispanzera koja je napravljena u drugoj polovini 20. vijeka i čija fasada je skroz oronula

14236 pregleda 20 komentar(a)
Jedna od soba u Dječijem odjeljenju, Foto: Svetlana Mandić
Jedna od soba u Dječijem odjeljenju, Foto: Svetlana Mandić

Najmlađim pacijentima dječjeg odjeljenja Opšte bolnice u Nikšiću ne fali kvalitetne medicinske zaštite, brige, pažnje i ljubavi, ali bi zato uslovi u kojima borave, sve ono za šta medicinski radnici nijesu odgovorni, mogli da budu mnogo bolji.

”Odjeljenje je posljednji put rekonstruisano prije tridesetak godina. Nakon toga nije bilo većih radova već je samo popravljano ako je nešto trebalo popraviti, poput instalacija i slično”, kazala je za “Vijesti” v.d. direktora Opšte bolnice Dušanka Milatović-Perović.

Na pojedinim zidovima je vlaga, kupatila su stara i dotrajala, garderoberi takođe.

Vlaga na zidovima
Vlaga na zidovimafoto: Svetlana Mandić

”Što se tiče opreme, imamo sve što je neophodno za naše najmlađe. I što se tiče kadra dovoljno nas je, trenutno su tri ljekara-specijalista pedijatrije, 12 sestara i glavna sestra odjeljenja. Jedna koleginica je na specijalizaciji i vratiće se naredne godine. Iako je zgrada stara i prostor nije dugo adaptiran, trudimo se da pružimo najbolje uslove za naše najmlađe. Higijena je na zavidnom nivou, svu potrebnu opremu imamo, a u posljednjih godinu dana uspjeli smo da zamijenimo krevete za djecu i ormariće pored, ali bi nam trebali gardaroberi”, kazala je načelnica odjeljenja Aleksandra Antunović.

Dječje odjeljenje se nalazi u zgradi Dječjeg dispanzera koja je napravljena u drugoj polovini 20. vijeka i čija fasada je skroz oronula.

Zaposleni s nestrpljenjem čekaju gradnju najavljene pasarele u sklopu koje bi se nalazila i nova zgrada. Do tada, rekonstrukcije na tom odjeljenju, gdje mjesečno bude preko 100 pacijenata, neće biti.

”Vlada je 2020. godine opredijelila sredstva za rekonstrukciju, a prošle godine je iz kapitalnog budžeta opredijelila sredstva da se u okviru bolnice pravi pasarela između internističkog i hirurškog bloka, gdje bi bilo i dječje odjeljenje. Tu su planirani i urgentni centar i laboratorija. Moj prethodnik je sredstva planirana za dječje odjeljenje opredijelio za rekonstrukciju porodilišta”, objašnjava Milatović-Perović.

Dušanka Milatović-Perović
Dušanka Milatović-Perovićfoto: Svetlana Mandić

Pošto se porodilište nalazi na trećem spratu bolnice, a ginekologija na četvrtom, a kako krov prokišnjava, direktorica Opšte bolnice je, uz saglasnost kolegijuma, kao i kolega s porodilišta, odlučila da je trenutno najurgentnije uraditi krov.

”Krov je urađen kad i zgrada, prije ‘90-ih. Pokušalo se nešto spriječiti, ali on prokišnjava i trenutno dvije sobe na ginekologiji nijesu u upotrebi jer kisnu s krova. Bili su ljudi iz projektnog biroa Opštine, koji nam taj, kao i ovaj drugi projekat, rade gratis. Za porodilište je projekat skoro gotov, a za krov se još čeka. Onda se raspisuje tender i na proljeće ili ljeto računam da bi krenuli s krovom. Ista ekipa radi i projekat za pasarelu koji još nije završen, a kada će biti ne znamo”, kazala je direktorica Opšte bolnice.

Objašnjava da je dječje odjeljenje 2019. godine, kao i zgrada psihijatrije, ušlo u projekat energetske efikasnosti, ali da im je nedavno rečeno da više nijesu uvršteni u taj program.

Bonus video: