"mali obim radova koji se trenutno izvodi na putu"

Mitrović: Direkcija za saobraćaj da ne dozvoli obustave saobraćaja na putu Pljevlja - GP Ranče

Poznati pljevaljski ekolog tvrdi da na ovoj dionici puta nigdje nije urađena treća traka, iako je to bilo predviđeno projektom

2973 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Predsjednik ekološkog društva Breznica Milorada Mitrović pozvao je Direkciju za saobraćaj da izvođaču radova ne dozvoli nastavak višesatne obustave saobraćaja, na putu Pljevlja -Granični prelaz Ranče koja je na snazi od 9. septembra, zbog problema sa kojima se svakodnevno suočavaju, posebno mještani okolnih sela.

Mitrovć je na konferenciji za novinare kazao da je Direkcija za saobraćaj izvođaču radova na rekonstrukciji puta, austrijskoj kompaniji Štrabag dozvolila totalnu obustavu saobraćaja u vremenu od 14 do 18 časova, iako za tim, smatra on nema potrebe, s obzirom na veoma mali obim radova koji se izvode.

„Tridesetog septembra ističe rok do kada je Direkcija za saobraćaj odobrila obustavu saobraćaja 4 sata na ovoj dionici puta. Rješenje ističe sjutra a prema mojim informacijama izvođač radova je tražio da mu se rok i dozvoli ponovana obustava saobraćaja zbog izvođenja radova. Ja pozivam odgovorne u Direkciji za saobraćaj da to ne dozvole jer je obim radova koji se trenutno izvodi na putu mali i ne treba prekidati saobraćaj. Obustava saobraćaja posebno pravi probleme mještanima sela koja gravitiraju tom putu, jer nakon završenog radnog vremena ne mogu da stignu do svoje kuće. Neki od njih su prinuđeni da koriste alternativne makadamske puteve. Kad je trebalo da se obustavi saobraćaj oni to nisu radili a sada kada je obim posla mali oni četiri sata ne dozvoljavaju prolaz. Da li bi izvođač radova mogao da se ovako ponaša u svojoj državi i da traži višesatnu obustavu saobraćaja“, rekao je Mitrović.

Poznati pljevaljski ekolog tvrdi da na ovoj dionici puta nigdje nije urađena treća traka, iako je to bilo predviđeno projektom.

„Nema proširenja za zaustavljanje ni sa lijeve ni sa desne strane u dužini od 13 kilometara. Nema ni jednog autobuskog stajališta“, ističe Mitrović.

Pozvao je izvđača radova da ubrza radove, jer završetak cijelog posla kasni godinu.

„Radovi kasne više od godinu i ne znamo kada će biti završeni. Po stanju na terenu može se zaključiti da će se sa radovima ući u zimu, Nedopustivo je da sve ovo ovoliko dugo traje“, rekao je Mitrović.

Iznio je i problem koji imaju mještani sela Košudo, koje se nalaze neposredno uz put, jer je izvođač radova sve vode sa asfalta okrenuo na seoske izvore i rezervoare sa pijaćom vodom.

„Tražili smo od izvođača radova da propust okrene na suprotnu stranu da ne bi zagađivali izvore ali oni to nisu uradili. Sad su ljudi u situaciji da ostanu bez vode“, rekao je Mitrović.

Rekonstrukcija trinaest kilometara puta Pljevlja-Mihajlovica do granice sa Srbijom počela je 18. avgusta 2020.

Vrijednost radova je 8,2 miliona eura, a cio posao se finansira iz kredita Evropske investicione banke.

Radovi obuhvataju, korekcije trase i profila za poboljšanje brzine, radijusa okretanja, zaustavljanja i daljine vidljivosti priključaka, rehabilitaciju ili rekonstrukciju mosta, izgradnju novih i rekonstrukciju oštećenih propusta, kao i potpornih i obložnih zidova, novih drenaža i ispusta, rehabilitaciju kosina, zamjenu oštećenih slojeva asfalta, postavljanje ili obnavljanje saobraćajne signalizacije i opreme. G.M.