Igre i druženje bez granica: Održano takmičenje OSI u Nikšiću

U sklopu projekta organizovane su i radne terapije, kao i seminari za roditelje

6730 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

U nikšićkom Sportskom centru, u organizaciji Udruženja za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju (UZPD) iz Nikšića, održane su igre bez granica, a takmičile su se osobe sa invaliditetom iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Na igrama je učešće uzelo oko stotinu takmičara, a zabava i druženje bili su važniji od medalja.

“Zadovoljstvo je što se jedan ovakav događaj koji okuplja sve nas, bez obzira na razlike, posebnosti i osobenosti, održava u Nikšiću“, kazao je na otvaranju igara predsjednik Skupštine opštine Nikšić, Nemanja Vuković i gostima poželio dobrodošlicu, a takmičarima uspješno takmičenje.

Igre bez granica za osobe sa invaliditetom organizovane su u okviru projekta "Jednakost, poštovanje, prava = Društveno zadovoljstvo" kroz IPA Program prekogranične saradnje. Projekat, pored Udruženja iz Nikšića, realizuju Agencija za razvoj opštine Tešanj, Osnovna škola “Josip Matoš“ iz Vukovara, JU Centar za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) iz Zenica.

foto: Svetlana Mandić

Danijela Šarac iz OŠ “Josip Matoš“ iz Vukovara zahvalila se domaćinu i podsjetila je da je riječ o trećim, ujedno i završnim, igrama – prve su organizovane u Zenici, a druge u Vukovaru.

„Nadam se da ovo nijesu zadnje igre koje ćemo zajedno organizovati. Nosimo predivna iskustva i nova znanja koja ćemo iskoristiti i u drugim projektima“, kazala je Dženita Hopić iz Agencija za razvoj opštine Tešanj.

Miluša Žugić iz UZPD-a je podsjetila da su tokom dvije godine, koliko je pomenuti projekat trajao, organizovali brojne aktivnosti, a da cilj igara bez granica nije da dobiju pobjednika već da pokažu da osobe sa invaliditetom (OSI) mogu mnogo, samo ukoliko im se pruži prilika.

„Nije nam cilj da dođemo do pobjednika, već da osobe sa invaliditetom pokažu svoje mogućnosti, vještine, dokažu da mogu da budu ravnopravni sa ostalim građanima. Ovo je za njih jedinstven doživljaj. Mnogi od njih su prvi put prešli granicu, vozili se autobusom, a većina od njih prvi put učestvuje u igrama bez granica i u jednoj ovakvoj disciplini. Kao grad ponosni smo što smo domaćini jednog ovakvog događaja i što smo ugostili naše prijatelje iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske“, kazala je Žugić.

Žugić
Žugićfoto: Svetlana Mandić

Prema njenim riječima u Crnoj Gori se sve veća pažnja poklanja OSI, mada uvijek ima prostora za napredak.

„Djeca sa invaliditetom su već u našim vtićima, školama, fakultetima, sve više osoba sa invaliditetom nalazi svoja radna mjesta u različitim organima držvne i lokalne uprave, u nevladinim organizacijama, tako da se poveća nivo svijesti o OSI i o njihovim mogućnostima. Koliko je to važno za njih toliko je važno i za grad, jer napredan je onaj grad koji prepoznaje sve svoje građane, koji svima daje šansu i mogućnost da se uključe, a naš grad je definitivno jedan od takvih“, poručila je Žugić.

U sklopu projekta organizovane su i radne terapije, kao i seminari za roditelje.

foto: Svetlana Mandić

Dok su se osobe sa invaliditetom nadmetale u raznim sportskim disciplinima, predstavnici učesnika projekta su tokom okruglog stola razgovarali o položaju OSI u državama iz kojih dolaze, razmijenili iskustva i na primjerima dobrih praksi pronašli mogućnost zajedničkog napretka.

Ukupna vrijednost projekta je nešto preko 472 hiljade eura, od čega Program sufinansira 85 odsto ukupne vrijednosti.

Bonus video: