Sjeli za sto, bioskop se ne zatvara

Nakon upozorenja “Lovćen filma” da će biti prinuđeni da raskinu ugovor i najkasnije do 20. oktobra zatvore “Cadmus cineplex”, gradonačelnik Milo Božović počeo pregovore, a iz kompanije kažu da su zadovoljni

14226 pregleda 5 komentar(a)
Bioskop Cadmus cineplex Budva, Foto: Vuk Lajović
Bioskop Cadmus cineplex Budva, Foto: Vuk Lajović

Gradonačelnik Budve Milo Božović sa saradnicima počeo je pregovore sa predstavnicima “Lovćen filma”, nakon čega je ta kompanija odustala od radikalne namjere da zatvori bioskop “Cadmus cineplex” u kompleksu TQ Plaza.

”Lovćen film” je dao rok Opštini Budva da će biti prinuđeni da raskinu ugovor i najkasnije do 20. oktobra zatvore bioskop “Cadmus cineplex”, ukoliko u roku od pet dana ne započnu pregovori oko rješavanja višegodišnjih nagomilanih problema koji se odnose na odbijanje ugovorenih finanijskih obeveza lokalne uprave prema toj kompaniji. Upozorili su i da bi zatvaranjem bioskopa zaposleni ostali bez posla.

”Imali smo sastanak u Opštini sa predsjednikom Milom Božovićem i njegovim saradnicima. Na dobrom putu smo da se postigne dogovor. Opština je iskazala stav da bioskop ne smije da prekine rad, već da nastavi da kvalitetno radi. Stava je da bioskop ni po koju cijenu ne smije da bude zatvoren”, kazao je “Vijestima” izvrši direktor “Lovćen filma” Marko Kentera.

On je naveo da su se takođe dogovorili da “Lovćen film”, sa svoje strane, odustane od više sporova koje vodi protiv Opštine.

”Da to bude uvod i neko naše pokazivanje dobre volje da nastavimo pregovore i relativno brzo ih završimo. Ponudili smo Opštini da smo spremni da se umanje neke njihove obaveze, kako bi se što prije došlo do dogovora, jer se nalazimo u jako teškoj finansijskoj situaciji. To je nešto što treba u narednih nekoliko dana da riješimo, kako bi se došlo do konačnog rješenja”, naglasio je Kentera.

On je reako da je cilj da do 1. decembra svi dogovori budu postignuti.

”Opština je stava da ugovor treba da opstane i da se bioskop ne zatvara, jer bi svako zatvaranje bioskopa bilo trajno, te da ni po koju cijenu neće dozvoliti zatvaranje, što smo prepoznali kao vrlo dobar i dobronamjeran potez, prvi put za proteklih sedam godina od strane Opštine”, kazao je Kentera.

Opština i “Lovćen film” su 2014, nakon što je Skupština opštine dala zeleno svjetlo, zaključile ugovor. Opština se ugovorom obavezala da “Lovćen filmu” na 20 godina ustupi oko 1.500 kvadrata poslovnog prostora i oko 200 kvadrata nestambenog prostora u kompleksu TQ Plaza, te godišnje na ime subvencija plaća 199 hiljada eura. Biskop je svečano otvoren 2015, ali nakon što je 2016. došlo do promjene vlasti u Budvi, Opština pokreće sudski spor za raskid ugovora, te iz budžeta briše subvencije. Slijedi međusobne tužbe I više sudskih sporova koji se vode između dvije strane.

Iz “Lovćen filma” su ranije upozorili Opštnu da u slučaju da bi, ukoliko bilokalna uprava sama vodi bioskop, godišnji gubitak bio najmanje 366 hiljada eura.

“Mi smo takođe jedina institucija koja radi 363 dana godišnje i koja svoje usluge nudi u radnom vremenu dužem nego sto to rade sve lokalne ustanove kulture zajedno.Molimo da imate u vidu i da mi godišnje organizujemo preko 500 događaja za djecu, mlade i penzionere koji su ili sasvim besplatni ili po subvencionisanim cijenama. Organizujemo predstave, koncerte, filmove itd. gotovo svakog dana, promovišemo jugoslovensku i crnogorsku kulturu na najbolji mogući način. Sve ovo navodima jer mislimo da bi šteta zbog zatvaranja ovakve institucije bila nenadoknadiva za naše sugrađane.Ukazujemo na kraju i da bi nakon zatvaranja bioskopa (koje je, nažalost, čini nam se, neizbježno) zbog specificnosti opreme i radne snage, svako novo otvaranje zahtijevalo veliko vrijeme i finansijska sredstva”, upozorili su ranije iz “Lovćen filma” Opštinu Budva.

Spremni da povuku sve ostale tužbe protiv Opštine

”Lovćen film” spreman je da se razriješe problemi koji opterećuju dvije strane, čime bi bilo započeto plaćanje ugovorenih obaveza.

”Tu prije svega mislimo da dogovorimo (izmijenimo) odnos po pitanju mjenica, korekcije takozvane revalorizacije rastom plata u revalorizaciju putem inflacija, ukidanje obaveza ili dijela obaveza koje JP ‘Mediteran reklame’ ima po odluci SO Budva iz 2013. godine i po ugovoru iz 2014. godine, ukidanje obaveza ili dijela obaveza koje JS RTV Budva ima po odluci SO Budva iz 2013. godine i po ugovoru iz 2014. godine, ukidanje obaveza po pitanju parkinga zaposlenih koje JP Parking servis ima po odluci SO Budva iz 2013. godine i po ugovoru iz 2014. godine, povlačenje svih sudskih tužbi koje ‘Lovćen film’ doo ima po prethodno navedenim pitanjima protiv Opštine Budva, kao i regulisanje problema uzurpiranog prostora u prizemlju i na prvom spratu bioskopa i tako redom. Naime, smatramo da bi brzim i lakim dogovorom o ovim temama otvorili prostor, ako su obje strane dobre i iskrene u namjeri, da priđemo najprije plaćanju Vaših zaostalih obaveza a potom i svim drugim otvorenim pitanjima”, ponuda je “Lovćen filma” upućena Opštini Budva.

Bonus video: