NVO Vršnjak:

Nacionalna strategija za prevenciju vršnjačkog nasilja tajna, odlaganje rješavanja problema vodi u uništavanje života

"Uticaj društvenih mreža, nedovoljna saradnja škola i roditelja, nedostatak prevencije, institucije koje su po pitanju djece istinski zatajile, idu u prilog ovakvim incidentima i narušavaju sklad odrastanja i normalnan razvoj ličnosti", rekli su

4923 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zastrašujuća je način na koji djeca reaguju zato što se ne slažu u mišljenjima, saopštili su iz Nevladine organizacije Vršnjak koja se bavi prevencijom i suzbijanjem vršnjačkog nasilja.

Oni su se oglasili povodom događaja koji se desio u u podgoričkoj Osnovnoj školi "Novka Ubović", kada su devetogodišnjaka pretukli drugovi iz odjeljenja nakon što im je odgovorio da navija za Ukrajinu.

Iz NVO su kazali da su se u kratkiom vremenu desila dva incidenta čiji su akteri djeca.

"Uticaj društvenih mreža, nedovoljna saradnja škola i roditelja, nedostatak prevencije, institucije koje su po pitanju djece istinski zatajile, idu u prilog ovakvim incidentima i narušavaju sklad odrastanja i normalnan razvoj ličnosti", rekli su iz ove NVO.

Ističu da ovo ne čudi ako se zna da Nacionalna strategija za prevenciju vršnjačkog nasilja nosi oznaku tajno, te da se relevantne institucije uopšte ne trude da učine transparentnim taj dokument.

"Niti da donesu nacionalne akcione planove koji su istekli još 2021. Ovo je ozbiljan problem, jer naše društvo nema razvijenu svijest o značaju ovoga problema, pa se hitno mora regovati na adekvatan način, jer ćemo u protivnom imati ogroman problem... Svako odlaganje njegovog rješavanja i pravovremene reakcije, a prevashodno prevencije, vodi nas u potpuno uništavanje života mladi ljudih", zaključuje se u saopštenju.