Slogan Montenegro Prajda - "Nema više 'ali'"

Izvršni direktor organizacije Kvir Montenegro rekao je da je taj događaj prilika da se sjete svega šta su pripadnici LGBTIQ zajednice proživjeli i postigli

4645 pregleda 4 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: PR Centar
Sa pres konferencije, Foto: PR Centar

Jubilarni deseti Montenegro Prajd biće organizovan 8. oktobra pod sloganom „NEMA VIŠE 'ALI'“, najavio je izvršni direktor organizacije Kvir Montenegro, Miloš Knežević, poručujući da je ovaj događaj prilika da se sjete svega šta su pripadnici LGBTIQ zajednice proživjeli i postigli.

Knežević je na pres konferenciji za novinare napomenuo da će Neđelja ponosa, koja prethodi Prajdu, početi u ponedjeljak.

„Duge su se diskusije vodile o tome da li želimo da prajd bude više proslava ili protest, i ove i prethodnih godina. Svi/e smo svjesni/e potrebe da on i dalje bude protest te da svakim svojim aspektom govori o problemima na koje i dalje nailazimo, ali takođe smo svjesni/e praznine koju su godine bola ostavile u svakom/oj od nas i da proslava ljubavi u zajedništvu mora da je popuni i preplavi, pa on ne može biti samo protest“, kazao je Knežević, kako prenosi PR Centar.

On je rekao da je prilika da ponovo kaže da se neće zadovoljiti mrvicama i da će biti na prvoj liniji fronta, sve dok se borba ne završi slobodom.

„Prajd je naša prilika da se sjetimo svega što smo preživjeli/e, ali i svega što smo postigli/e“, istakao je Knežević.

Napominje da je na njihovom putu bilo nebrojeno mnogo prepreka, ali da su zajedničkim snagama sve ih prevazišli.

„Svake godine nas je sve više prisutno i vidljivo na prajdu, ali i u svakodnevnom životu. Ostvarujemo ne samo pravne, već i društvene slobode“, rekao je Knežević.

Navodi i da je sve više naših porodica koje ih istinski prihvataju i podržavaju.

„Takođe, sve više gradimo svoje izabrane porodice u kojima dobijamo podršku koju zaslužujemo i koja nas osnažuje. Borimo se za opstanak onoga što čini temelj porodice: podršku, ljubav, istrajnost i brigu“, kazao je Knežević.

Prema njegovim riječima, mladi ljudi su sve slobodniji i glasniji, a oni koji su tu odavno, iako možda umorni, ne odustaju.

“Uspjesi koje smo postigli tjeraju suze na oči, jer oni svjedoče i obećavaju bolje sjutra. Prajd je naš simbol nade u momentima kada djeluje kao da jezivoj nepravdi koju trpimo nema kraja“, istakao je Knežević.

Kako je kazao, nijesu birali da se „rodimo u svijet koji još uvijek nije dostigao maksimum svojih potencijala za ljubav i slobodu, ali ono što biramo je način na koji ćemo u njemu živjeti“.

“Mi biramo da se odupremo lancima, da vjerujemo u slobodu i da se za nju borimo. Zato ove godine poručujemo svima da u našoj borbi za naša ljudska prava NEMA VIŠE 'ALI'...“, zaključio je Knežević.

Članica Organizacionog odbora, Jana Vlahović, rekla je da će ruta povorke ponosa ove godine biti proširena, i da se kreće sa Trga nezavisnosti.

„Povorka ponosa planirana je za 16 sati, a ulazi će biti otvoreni od 15 sati“, saopštila je Vlahović.

Prema njenim riječima, svečano otvaranje Neđelje ponosa i proslava desetogodišnjice Montenegro prajda biti organizovano u Njegoševom parku sa početkom u 19 sati.

„U utorak, 4. oktobra. biće organizovan okrugli sto „Jednaki pred zakonom“, dok će u prostorijama Drop in centra u Podgorici biti organizovana radionica „Kvir kultura u online prostoru“ koja je namijenjena prvenstveno mladima“,dodala je Vlahović.

Zatim, kako je rekla, u galeriji 201 biće organizovana interaktivna izložba „Naše priče u borbi za slobodu“ u saradnji sa Asocijacijom Spektra.

„U srijedu ćemo organizovati Pride kafe pod nazivom „Nema više 'ali'“ koji će okupiti predstavnike/ce civilnog sektora, političkih partija i članove/ice zajednice sa kojima ćemo razgovarati o načinima unapređenja LGBTIQ+ politika“, dodala je Vlahović.

Kako je navela, kasnije, u saradnji sa Kancelarijom za LGBTIQ lica, u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“, organizovaće okrugli sto „Vršnjačko nasilje motivisano homofobijom i/ili transfobijom“.

„Nakon toga, Asocijacija Spektra će u prostorijama Drop in centra organizovati radionicu Trans sexed 101. U četvrtak, u prostorijama Drop in centra biće organizovana Genderbender žurka, dok će u petak u Kući zdravlja biti organizovana panel diskusija „Deset godina povorke ponosa u Podgorici“, zaključila je Vlahović.

Aktivista za ljudska prava i član Organizacionog odbora, Dragan Sošić, kazao da institucije sistema ne obavljaju svoj posao, kao i da je došlo do zastoja u sprovođenju LGBT strategije.

“Sve je vidljivija homofobija i govor mržnje u javnosti i, i dalje, veliki dio posla je na teretu zajednice, organizacija koje se bave LGBTIQ pravima i njihovim saveznicima i prijateljima-aktivistima”, dodao je Sošić.

On je, između ostalog, poručio da zahtijevaju da institucije budu odgovorne i preuzmu inicijativu.

“Zahtijevamo da se omogući potpuna primjena važećih zakona, sprovođenje tih zakona kroz donošenje podzakonskih akata i tehničko sprovođenje tih zakona. Posebno tražimo, kao vrlo važno, edukaciju lica odgovornih za sprovođenje tih pozitivnih propisa”, istakao je Sošić.

Poručuje da žele sigurniju društvenu sredinu, kao i da se govor mržnje sankcioniše i pokaže nulta tolerancija prema bilo kojem obliku nepoštovanja zajednice, naročito ako dolazi od donosioca i donositeljki odluka.

“Zahtijevamo da hormonska terapija bude besplatna i dostupna svima. Zahtijevamo da se o različitim seksualnim orijentacijama i rodnim identitetima uči u školama, kao i punu primjenu Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBTIQ osoba u Crnoj Gori”, naveo je Sošić.

Bonus video: