Radionica o volonterizmu i aktivizmu: Roditeljima približiti volonterizam njihove djece

"Bitno je da mladi, ali i mi njihovi roditelji, budemo aktivni, da volontiramo, pohađamo seminare, jer možemo dosta naučiti, kako bi kasnije mogli da budemo još aktivniji i da učimo i druge“, kazao je Hajruši i uz osmijeh dodao da on i kćerka uče jedno od drugog

5609 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Selman Hajruši iz Nikšića trudi se da bude što aktivniji član zajednice pa redovno učestvuje na seminarima koje organizuju nevladine organizacije (NVO).

Zbog toga je odlučio i da prisustvuje radionici o volonterizmu i aktivizmu, namijenjenoj roditeljima, koju je NVO Centar za afirmaciju RE populacije–CAREP organizovala. Dodatni razlog je i da sazna nešto više o volonterizmu njegove kćerke koja je član pomenute NVO.

„Imam četvoro djece – najstarije ima 25 godina, a najmlađe devet. Najstarija kćerka volontira, aktivna je u nevladinom sektoru. Dosta sam upoznat sa radom romskih nevladinih organizacija i sa volonterizmom jer često pohađam seminare koje organizuju, tako da će mi i ova radionica u tom pogledu dosta značiti. Bitno je da mladi, ali i mi njihovi roditelji, budemo aktivni, da volontiramo, pohađamo seminare, jer možemo dosta naučiti, kako bi kasnije mogli da budemo još aktivniji i da učimo i druge“, kazao je Hajruši i uz osmijeh dodao da on i kćerka uče jedno od drugog.

Hajruši
Hajrušifoto: Svetlana Mandić

Prema riječima Ivane Bojović, radionica za roditelje mladih koji su prethodno učestvovali na treningu o volonterizmu i aktivizmu je dio projekta „Pokreni se čovječe“, koji CAREP organizuje.

„Cilj radionice je upoznati roditelje sa omladinskom politikom, koliko je važno da njihova djeca budu uključena u sve aktivnosti koje se realizuju u okviru projekta i poslije njega“, kazala je Bojović.

Prema riječima Nardija Ahmetovića, direktora CAREP-a, obuke koje ta NVO organizuje, pohađa 27 mladih iz romsko-egipćanske populacije.

„Želimo da roditeljima približimo koliko je važno da njihova djeca pohađaju formalno, ali i neformalno obrazovanje, kako bi se osnažili i doprinijeli da se i njihov glas čuje. Da bismo donijeli neku promjenu u zajednici, moramo da radimo i sa roditeljima, zbog toga smo odlučili da i njih uključimo u ovaj projekat, jer je jako bitno da roditelje ne isključujemo ni iz jednog segmenta života madih i cjelokupnog društva“, kazao je Ahmetović.

Ahmetović
Ahmetovićfoto: Svetlana Mandić

Roditelji su imali priliku i da čuju nešto više o medijskoj pismenosti, lažnim vijestima, društvenim mrežama, kao i čime se to CAREP bavi.

„Roditelji su ti koji mladima daju odobrenje da pohađaju naše obuke, pa je red i da i oni čuju o čemu to njihova djeca uče i čime se bave. Imamo primjere da su roditelji i djeca jednako aktivni, poput Valentine Naze i njene majke Suzane, naših volonterki“, kazao je Nardi.

Projekat „Pokreni se čovječe“ podržan je kroz ReLOaD program koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Bonus video: