Čuvari nisu mogli da ga vode na ispit

Zamjenica zaštitnika utvrdila da su pripadnici službe za sprovođenje opravdano djelovali u slučaju zatvorenika

11063 pregleda 2 komentar(a)
Zatvorenik je student ruskog jezka i književnosti u Nikšiću, Foto: Luka Zekovic
Zatvorenik je student ruskog jezka i književnosti u Nikšiću, Foto: Luka Zekovic

Jedan od zatvorenika žalio se instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda da mu služba Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) nije omogućila da ode na sve zakazane ispite u Nikšiću, iako ih je unaprijed najavljivao.

Kao opravdanje za nemogućnost odlaska u dva slučaja, iz UIKS-a su kazali da to nisu mogli da to urade zbog velikog broja sprovođenja tih dana kao i nedovoljnog broja zaposlenih.

”Prioritet u sprovođenju imaju lica koje je neophodno sprovesti sudovima... U zavisnosti od bezbjednosnog rizika u pratnji pritvorenih i zatvorenih lica učestvuje najmanje dva službenika, a po potrebi taj broj se uvećava do maksimalno pet”, navodi se u izjašnjenju.

Popunjenost ove službe je trenutno 76 odsto, navodi se dalje u izjašnjenju.

Zatvorenik nije vođen na fakultet u prvom dijelu februara jer se nalazio u izolaciji zbog koronavirusa.

Zamjenica zaštitnika Mirjana Radović smatra da su razlozi opravdani.

Iz spisa proističe da je zatvorenik sproveden na fakultet radi polaganja ispita tri puta, što je, navodi se, primjer dobre prakse sa kojom je neophodno nastaviti.

Radović je ipak dala preporuku da se popune upražnjena sistematizovana radna mjesta, kao i razmotri potreba dodatnog angažovanja kadrova u okviru Sprovodničke službe.

Drugi dio pritužbe odnosio se na molbu da mu se omogući porodična posjeta sa nevjenčanom suprugom. Radović zapaža da je zatvoreniku djelimično usvojena molba koja se odnosi na same prostorije u kojima će se vršiti posjeta.

”Zaštitnik nije mogao utvrditi da je UIKS povrijedio neko od ljudskih prava i sloboda podnosiocu pritužbe,” navodi se u mišljenju.

Bonus video: