Nedjelja ponosa 3. oktobra, obilježiće se u Njegoševom parku

Iz Sekretarijata za socijalno staranje su saopštili da tom manifestacijom žele da proslave uspjehe hrabrih građanki i građana, "koji se beskompromisno bore za svoja ljudska prava uprkos porastu nasilja, netolerancije i fašizma"

6182 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Sekretarijat za socijalno staranje
Foto: Sekretarijat za socijalno staranje

Kancelarija za LGBTIQ osobe otvoriće Nedjelju ponosa i obilježiće desetogodišnjicu povorke ponosa 3. oktobra u Njegoševom parku.

Kancelarija djeluje u okviru Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada, a povorka se organizuje u saradnji sa Organizacionim odborom Montenegro prajda.

Događaj će početi u 19 časova, a iz Sekretarijata za socijalno staranje su saopštili da tom manifestacijom žele da proslave uspjehe hrabrih građanki i građana, "koji se beskompromisno bore za svoja ljudska prava uprkos porastu nasilja, netolerancije i fašizma".

foto: Sekretarijat za socijalno staranje

"Prije deset godina, održana je prva povorka ponosa lezbejki, gej, biseksualnih, trans i kvir osoba u Podgorici. Od tada, postignuti su veliki koraci ka unapređenju ljudskih prava, kao što je usvajanje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola 2020. godine. Pored toga, zahvaljući Montenegro prajdu, povećana je vidljivost i društvena prihvaćenost LGBTIQ zajednice, kreirana su i implementirana strateška dokumenta na nacionalnom i lokalnom nivou", navodi se u saopštenju.

U okviru obilježavanja Nedjelje ponosa pripremljen je performans kojim će se predstaviti istorijat Montenegro prajda, a nakon čega će se prikazati kratkometražni dokumentarni film “Ja sam simbol otpora” , režisera Branislava Milatovića, koji dokumentuje pripreme za Prajd 2020. godine, prvu auto povorku i intervju sa aktivistima i aktivistkinjama koji su vodili i nastavljaju da vode borbu za ljudska prava LGBTIQ osoba u Crnoj Gori.

Bonus video: