Preventivni pregledi presudni

Oktobarska kampanja protiv karcinoma dojke: NVO “Brini o sebi” sprovodi akciju sa Kliničkim centrom i privatnim ordinacijama

7841 pregleda 0 komentar(a)
Rano otkrivanje bolesti je ključno (ilustracija), Foto: Shutterstock
Rano otkrivanje bolesti je ključno (ilustracija), Foto: Shutterstock

Karcinom dojke je izlječiv u više od 90 odsto slučajeva, ukoliko se otkriije na vrijeme.

To je saopšteno iz nevladine organizacije “Brini o sebi”, koja i ovog oktobra organizuje kampanju za prevenciju karcinoma dojke pod nazivom “Pođi na kontrolu”, koja će obezbijediti i besplatne preglede za žene iz socijalno ugrroženih porodica.

U saopštenju te NVO navodi se da je karcinom dojke najčešća maligna bolest kod žena širom svijeta, dok su preventivni pregledi najefikasniji način za smanjenje broja oboljelih, a time i smrtnosti od karcinoma dojke.

”Kampanja se održava uz partnerstvo sa Institutom za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore. Podršku realizaciji kampanje pružili su i ove godine agencija Vision Event, kompanija Hoffmann-La Roche, Novartis i Glosarij CD, dok su 32 privatne ordinacije širom Crne Gore obezbijedile preventivne preglede po povlašćenim uslovima”, navode iz ove organizacije.

Ističu da su aktivnosti oktobarske kampanje usmjerene na podizanje svijesti kod žena o brizi o sebi, o značaju preventivnih pregleda kroz redovne kontrole, veću informisanost o bolesti kroz edukacije, a sve u cilju smanjenja broja oboljelih žena i otkrivanje potencijalnih promjena u ranoj fazi.

”S obzirom na činjenicu da je kod žena često oboljenje i karcinom grlića materice, namjera kampanje je motivisati sve žene da obavljaju i redovne ginekološke preglede. Kako smo svjedoci da je ženama, posebno iz socijalno ugroženih porodica, prioritet da prvenstveno zbrinu djecu i porodicu, a sebe i svoje zdravlje stave na posljednje mjesto, NVO Brini o sebi obezbijediće besplatne preglede za žene iz socijalno ugroženih porodica. Ove godine, namjera nam je da osnažimo žene da preuzmu svoje zdravlje u svoje ruke, da ne čekaju da se desi neko oboljenje, kao preduslov odlaska na pregled, već da o sebi vode računa preventivno i na vrijeme”, navode iz NVO “Brini o sebi”.

Naglašavaju i da je cilj da se preduprijedi razvoj, ali i potencijalna bolest otkrije u ranoj fazi, kroz obavljanje prevetivnih pregleda.

”U cilju edukacije o načinima prevencije karcinoma dojke sa akcentom na brigu o sebi, kao i prethodnih godina, biće organizovana edukativna predavanja sa stručnim licima. Navedeno će se organizovati u saradnji sa doktorom radiologom, nutricionistom i psihologom, za sve zainteresovane društveno odgovorne kompanije i firme, koje za cilj imaju da svoje zaposlene informišu o samoj bolesti, čime bi se razbile predrasude i dobile relevantne informacije”, navodi se u saopštenju.

Detalji o oktobarskoj kampanji, ali i o popustima na preglede, mogu se naći na sajtu www.briniosebi.me i na Fajsbuk stranici te nevladine organizacije. T. P.

Infobox Text/Izjava Citat - Por ectem quaerum sitati blautatia sequatios conectium lam eium corepre pudigen dandae nihiti quis et apid quunt, cusda dolor nihiti sam adis aut atur? Ad quassitatur seque esciam rae nonecerovidi aut ad mosa volor aut ut qui alitatet volore nullore ru

Bonus video: