Nikšićani i Trebinjci za očuvanje prirode

Predavači na kampu, koji je organizovan u okviru projekta “Prekogranična inicijativa za zaštitu životne sredine”, bili su Aleksanadar Perović, izvršni direktor NVO “Ozon” i Olivera Lučić, profesorica biologije iz Nikšića

3219 pregleda 1 komentar(a)
Srednjoškolci iz Nikšića i Trebinja u kampu, Foto: Fors Montenegro
Srednjoškolci iz Nikšića i Trebinja u kampu, Foto: Fors Montenegro

Srednjoškolci Nikšića i Trebinja, njih 20, tokom tri dana u eko-kampu na Vučju, učili su on značaju i načinima zaštite životne sredine.

Kamp je organizvala nevladina organizacija (NVO) Fors Montenegro - Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore.

Predavači na kampu, koji je organizovan u okviru projekta “Prekogranična inicijativa za zaštitu životne sredine”, bili su Aleksanadar Perović, izvršni direktor NVO “Ozon” i Olivera Lučić, profesorica biologije iz Nikšića.

”Kamp je organizovan u cilju podizanja nivoa svijesti o značaju zaštite životne sredine i prirodnih resursa i usvajanja ekološki odgovornog ponašanja. Učenici su stekli nova znanja o zaštiti životne sredine, upravljanju otpadom, reciklaži i reciklažnim dvorištima, mogućnostima reciklaže u školi, ciljevima održivog razvoja, značaju prekogranične saradnje u ovoj oblasti. Posebna pažnja je posvećena interaktivnim radionicama i organizaciji vršnjačke edukacije, kako bi učesnici prenijeli stečeno znanje na svoje vršnjake u školi”, saopštili su iz Forsa.

Projekat “Prekogranična inicijativa za zaštitu životne sredine” ima za cilj jačanje kapaciteta institucija koje se bave zaštitom životne sredine, kao i informisanje stanovništva o značaju unapređivanja sistema upravljanja čvrstim otpadom i usklađivanja sa standardima Evropske unije u ovoj oblasti.

Projekat, koji se sprovodinu Nikšiću i u Trebinju, realizuje Fors Montenegro u partnerstvu sa gradom Trebinje i Komunalnim preduzećem iz Nikšića.

”Glavne aktivnosti uključuju nabavku opreme i vozila za komunalna preduzeća i institucije, prekogranične obuke za zaposlene u institucijama koje se bave zaštitom životne sredine, kampanju podizanja nivoa ekološke svijesti građana, izradu publikacija, prekograničnu konferenciju, istraživanje o strukturi čvrstog otpada u ciljnom području...”, naveli su iz Forsa.

Projekat finansira Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Bosni i Hercegovini, a vrijednost projekta je preko 584.000 eura, od čega je doprinos EU skoro 317.000 eura. Vrijednost projekta za Crnu Goru iznosi preko 406.000 eura, od čega EU finansira oko 220.000 eura, Ministarstvo javne uprave 183.100, a Komunalno preduzeće 3.300 eura.

Bonus video: