predlog treba da ide na verifikaciju i odobravanje

VIK Tivat predlaže: Voda dogodine da bude jeftinija

Predlog je, kako je danas saopšteno iz VIK-a, izrađen na način i pod uslovima propisanim Metodologijom za utvrđivanje cijena za obavljanje regulisanih komunalnih djelatnost

7532 pregleda 6 komentar(a)
Tivat, Foto: Siniša Luković
Tivat, Foto: Siniša Luković

Odbor direktora preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Tivat (VIK) usvojio je inoviran predlog cijene za obavljanje regulisanih komunalnih djelatnosti za 2023.godinu i proslijedio ga u dalju precuduru.

Predlog je, kako je danas saopšteno iz VIK-a, izrađen na način i pod uslovima propisanim Metodologijom za utvrđivanje cijena za obavljanje regulisanih komunalnih djelatnost.

"Cijena za javno vodosnabdijevanje, te cijena za prihvatanje i odvođenje komunalnih otpadnih voda koju će građani Tivta plaćati na ime komunalnih usluga DOO "VIK"-u Tivat u 2023. godini je umanjena u odnosu na važeće cijene usluga iz 2022.", navodi se u saopštenju.

Po usvojenom Predlogu cjenovnika za 2023. koji treba da ide na verifikaciju i odobravanje u Regulatornu agenciju za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti, potrošači vode iz kategorije domaćinstva dogodine bi kubik vode plaćali po cijeni od jedan euro, što je za šest centi jeftinije nego sada.

Kubik vode za potrošače iz kategorije privrede, u Tivtu bi dogodine po ovoj kalkulaciji, trebalo da košta 1,45 eura, umjesto aktuelnih 1,78 eura.

Odvođenje otpadnih voda bi dogodine za potrošače iz kategorije domaćinstava trebalo da košta 17 centi za kubik umjesto aktuuelnih 19 centi, dok će ista usluga za privredu koštati 24 centa umjesto aktuelna 32 centa za kubik.

Biće smanjena i naknada za tzv. pogonsku spremnost vodovodne mreže sa trenutna dva eura mjesečno za domaćinstva na iznos od 1,62 eura dok će istu naknadu potrošači iz kategorije privrede umjesto sadašnjih 3,69 eura, dogodine mjesečno plaćati 2,53 eura.

Visina naknade za pogonsku spremnost kanalizacione mreže će međutim, biti uvećana za obje kategorije potrošača i iznosiće 80 centi, u odnosu na aktuelna 54 centa mjesečno.

Aktuelna vlast u Tivtu, koju čini kolaicija građanskih listi NP, BF i GB, već duže vrijeme od Odbora povjerenika Opštine koji u tom gradu zamjenjuje raspušteni lokalni parlament, bezuspješno traži da smijeni aktuelni Odbor direktora VIK-a u kojem su od ukupno pet članova, tri predstavnici opozicionog SDP-a.

Gradska uprava Tivta to zahtijeva zbog odbijanja svih članova Odbora direktora VIK-a, ukljulujuči i one koji su predstavnici građanske liste NP, da rukovodstvo VIK-a sa Opštinom potpiše Ugovor o preuzimanju investicionih prava za nastavak izgradnje gradske vodovodne i kanalizacione mreže koji bi se finansirao kreditom njemačke KfW banke a koji bi, kao i sve takve do sada uzete kredite kod kojih je VIK formalno bio nosilac investicije, vraćala Opština, a ne ta komapnija.

Gradsko rukovodstvo koje čine predstavnici triju građanskih listi stoga Odbor direktora VIK-a optužuje da iz politilkih razloga u susret vanrednim lokalnim izborima, namjerno opstruira početak ovog 11 miliona eura vrijednog projekta od izuzetnog značaja za Tivat, dok iz Odbora direktora VIK-a, u kojem SDP ijma većinu, to negiraju tvrdeći da oni samo nastoje da zaštite interese firme kojom upravljaju, a čiji je jedini vlasnik i osnivač Opština Tivat.

U administraciji gradonačelnika Tivta Željka Komnenovića (NP), smatraju i da je aktuelni Odbor direktora VIK-a zakonski upitan jer je po njima, jedna od članica tog tijela Karolina Vučinović (SDP) navodno u konfliktu interesa i nepsojivosti funkcija, s obzirom na to da je profesionalno angažovana kao rukovoditeljka Filijale za javnu upravu MUP-a Crne Gore u Tivtu.

Stoga je Opština Tivat još u avgustu zvanično zatražila od Agencije za sprečavanje korupcije oficijelno tumačenje da li je Vučinović u konfliktu interesa, odnosno nespojivosti funkcija, ali ASK to do danas još nije učinio.

Na pitanje "Vijesti" zašto do sada ASK nije zauzeo stav po tom zvaničnom obraćanju Opštine Tivat i da li je po njima Vučinović zaista u konfliktu interesa kao članica Odbora direktora VIK-a, iz ASK nam je samo kratko odgovoreno da je "postupak u toku".