LGBT Forum Progres traži oštrije akcije protiv nasilja prema LGBT zajednici

Iz Forum Progresa naveli su da publikacija predstavlja realan pogled na stvarne probleme LGBTI zajednice, koji su i do sada bili u fokusu njihovih aktivnosti, kao najdugovječnije LGBTI organizacije u Crnoj Gori

3150 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

LGBT Forum Progres zatražio je oštrije akcije protiv diskriminacije i nasilja prema LGBTI zajednici i Vladinu podršku za društveno prihvatanje te zajednice.

Ta nevladina organizacija predstavila je publikaciju Teatar pravde: istina iza stvarnosti, autora Jovana Kojičića, uglednog domaćeg i međunarodnog stručnjaka u oblasti ljudskih prava i LGBTI tematike.

Iz Forum Progresa naveli su da publikacija predstavlja realan pogled na stvarne probleme LGBTI zajednice, koji su i do sada bili u fokusu njihovih aktivnosti, kao najdugovječnije LGBTI organizacije u Crnoj Gori.

"Ona takođe objelodanjuje novi koncept zagovaranja, planiranja i aktivnosti, ali i sadržaj strukture svih budućih aktivnosti LGBT Forum Progresa od 2022. do 2026. godine“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, kroz sadržajnu intersekcionalnu analizu, opis predatorske kulture i Vladinih pristupa i deset tematskih, analitičkih poglavlja, autor Kojičić uspijeva da ogoli duboke sistemske i sistematske probleme i izvuče njihove korijene, kao i da otkrije kompletnu istinu koja se krije iza crnogorske stvarnosti.

Iz Forum Progresa su kazali da se u dijelu publikacije nazvan LGBTI Manifest, postavlja 12 jasnih zahtjeva i da to predstavlja novi koncept u pristupu i djelovanju LGBT Forum Progresa.

Manifest, kako su rekli, predstavlja i nove mogućnosti za Vladu da unaprijedi prikupljanje podataka, zdravstvenu zaštitu i socijalnu pravdu, distributivnu pravdu, reformu pravosuđa i pristup pravdi.

U Manifestu se navodi da traže usvajanje mjera za definisanje i praćenje administrativne otpornosti u odnosu na heteroseksualne pristrasnosti u načinima upravljanja na svim nivoima.

“Tražimo oštrije akcije protiv diskriminacije i nasilja usmjerenih prema LGBTI zajednici i održivu sistemsku podršku različitim programima i servisima. Tražimo Vladinu podršku za društveno prihvatanje LGBTI zajednice”, navodi se u Manifestu.

U Manifestu se, između ostalog, navodi i da traže zakonodavne reforme, da se pristup pravdi za LGBTI osobe učini smislenim i da se pristup zdravlju i zdravstvenoj zaštiti za LGBTI zajednicu učine mogućim.

Bonus video: