Gdje je bio moleban za porodično nasilje: Kako borba za prava ikoga ugrožava

Mitropolija ne odgovara na koji način LGBT populacija ugrožava porodicu i brak heteroseksualnih osoba. Iz civilnog sektora upozoravaju da nije bilo molebana nakon slučajeva nasilja u porodici

44707 pregleda 99 komentar(a)
Prajd zakazan za subotu, moleban u petak, Foto: Savo Prelević
Prajd zakazan za subotu, moleban u petak, Foto: Savo Prelević

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) nijesu odgovorili čime pripadnici LGBT populacije ugrožavaju porodicu i brak heteroseksualnih osoba, nakon što su juče najavili da će zbog najavljenog Montenegro prajda održati “moleban za svetinju braka i očuvanje porodice”.

Iz LGBT Forum Progres poručili su da je sasvim jasno da je moleban usmjeren protiv LGBTIQ osoba koje je Srpska pravoslavna crkva (SPC) i ranije karakterisala kao rušitelje tradicionalne porodice.

”Iako je duboko nemoralno većinsku Crnu Goru negativno usmjeravati prema i onako marginalizovanoj i diskriminisanoj grupi ljudi kakva je LGBTIQ zajednica, i ako smo mi, LGBT aktivisti, više puta ukazivali na to da nasilje prema LGBTIQ osobama raste usljed širenja anti-LGBT poruka i ako su pravi rušioci porodice nasilnici koji gotovo svakodnevno prebijaju svoje supruge, djecu, ubijaju, siluju i vrše verbalno, fizičko i psihičko nasilje nad njima, do sada molebana protiv nasilja nije bilo”, ocijenila je predsjednica Upravnog odbora ove nevladine organizacije Bojana Jokić.

Jokić
Jokićfoto: Boris Pejović

Predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegro Danijel Kalezić “Vijestima” je juče kazao da je najavljeni moleban u suprotnosti sa onim što je patrijah Porfirije izjavio tokom diskusije o zakonu o istopolnim zajednicama u Srbiji, a to je da razumije potrebu LGBT osoba da regulišu svoj status, te da imaju bezbroj administrativnih problema, izazova i pritisaka...

Kalezić
Kalezićfoto: Boris Pejović

”Mi se borimo za naša prava i protiv diskriminacije i prava drugih nećemo ugrožavati. Pozvao bih sve ljude dobre volje da dođu na prajd u subotu, da se borimo za jednaka prava i za dostojanstven život svih ljudi”, poručio je Kalezić.

Jokić je juče ocijenila da im poslije višegodišnjih pokušaja da dopru do crkve i zajedno brane porodicu od nasilja, ne ostaje ništa drugo nego da pitaju zašto nije organizovan moleban nakon više slučajeva silovanja djece i ubistva žena.

”Silovana djevojčica iz Berana, 12 godina, od strane tri dječaka 2018. godine, silovana djevojčica na Starom aerodromu 2021. od strane komunalnog policajca, Bjelopoljac optužen da je 5. septembra 2021. u večernjim satima silovao šesnaestogišnju maloljetnicu. U.M. (27) iz Plava uhapšen zbog sumnje da je izvršio krivično djelo silovanje trinaestogodišnje djevojčice, 2020. Policajac R. Z. silovao maloljetnika 13. februara 2021. Četrdesetsedmogodišnja Branka Petrović ubijena je u Herceg Novom, Zimreta Nerde tučena osam sati i preminula od posledica nasilja, trudna. Ivana Premović ubijena od pijanog supruga Šejla Bakija (19 godina) ispred porodične kuće – gdje je moleban?”, saopštila je Jokić.

SPC: Prajd urušava brak i porodicu

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) i Eparhije budimljansko-nikšićke juče je saopšteno da je jedan od razloga organizovanja molebana ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici “činjenica da se i u našoj državi održavaju manifestacije koje svojim djelovanjem direktno razaraju Bogom blagosloveni brak i porodicu, urušavaju tradicionalne vrijednosti”.

”Nažalost, svjedoci smo da ništa tako nije devalviralo u našem vremenu kao riječ ljubav. Mnogi su razlozi za to. A jedan od njih je agresivno, nasilno i uz pomoć novca i moći nametanje novih, izopačenih sistema vrijednosti. Mi živimo u vremenu nagonskog totalitarizma, gdje su grijeh, samoživost, samoljublje i lične sklonosti pojedinaca postavljene kao mjera ljubavi, istine i slobode”, navodi se između ostalog u saopštenju.

Pozvali su sve “koji baštine tradicionalne vrijednosti, moral i vjeru na sabornu molitvu sa slavskim ikonama bez političkih obilježja, parola i transparenata”.

Iz MCP i Eparhije budimljansko-nikšićke juče nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” zašto SPC nije izopštila ili na bilo koji način sankcionisala episkope Kačavendu i Pahomija, te da li su “blagoslovene” aktivnosti mafijaša i ratnih zločinaca kojima je SPC, po riječima patrijarha Porfirija, decenijama dodjeljivala ordenje.

Partije uglavnom ćute

Iz Vlade nisu odgovorili da li će i ko od ministara učestvovati u šetnji ulicama Podgorice.

Iz kabineta premijera Dritana Abazovića kazali su “Vijestima” da on neće biti u Crnoj Gori na dan održavanja šetnje, ali da će ovih dana uputiti javnu podršku Montenegro prajdu i ukazati na značaj sloboda.

Abazović je učestvovao na prošlogodišnjoj šetnji kao tadašnji potpredsjednik Vlade, a to su uradili i ministri vanjskih poslova Đorđe Radulović, finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ekonomskog razvoja Jakov Milatović i javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić.

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novakovic Đurović kazala "Vijestima" da će prisustvovati Prajdu.

Iz Skupštine nisu odgovorili na pitanja o učešću, kao ni iz institucije predsjednika države.

Iz Glavnog grada su kazali da će Prajdu prisustvovati gradonačelnik Ivan Vuković, koji je i ranije učestvovao.

”Vijesti” su poslale pitanja partijama da li će i ko od njihovih predstavnika biti na paradi.

Iz Građanskog pokreta URA rečeno je da će njihove članovi šetati u subotu, ali da u ovom trenutku ne mogu govoriti o imenima.

Liberalna partija podržava Prajd od prvog održavanja, dok je na svakom do sada učestvovalo gotovo cijelo rukvodstvo, na čelu sa predsjednikom i poslanikom Andrijom Popovićem, kazao je portparol Ammar Boraničić.

”Tako da će liberali i ove godine biti prisutni na Montenegro prajdu na najvišem nivo rukovodstva partije. Osim toga, svake godine prajdu prisustvuje i značajan broj naših članova i simpatizera koji žele da pruže podršku svojim sugrađanima u borbi za osnovna ljudska i građanska prava”, kazao je on.

Iz Spajićevog političkog pokreta “Evropa sad” kazali su da će delegiraće najmanje jednog člana Predsjedništva za učešće na desetom Prajdu.

”Pokret Evropa sad! vjeruje da su dostojanstvo i sloboda ljudske ličnosti neupitni i nepovredivi, ali i da su individualne slobode komplementarne odgovornosti i dužnosti pojedinca prema zajednici”, kazali su iz partije “Vijestima”.

Bonus video: