Budvanska promenada – novo lice metropole

“Budvanska školjka” obuhvata dio opštine Budva koji predstavlja centar kulturnih, zabavnih i informativnih dešavanja

19464 pregleda 0 komentar(a)

Opština Budva raspisaće 10. oktobra Međunarodni konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja šetališta "Budvanska školjka" Budva – Bečići I faza. U pitanju je najznačajniji projekat u novijoj istoriji metropole turizma koji će stvoriti novi, ekološki održivi prostor u skladu sa kulturnim nasleđem grada, a svojim sadržajem i izgledom doprinijeti turističkom i urbanističkom razvoju i novom vizuelnom identitetu Budve.

Predsjednik Opštine Budva Milo Božović, na konferenciji za štampu organizovanu tim povodom, istakao je da raspisivanjem međunarodnog konkursa počinje realizacija jednog od najvećih kapitalnih projekata. "To je jedan san koji smo dugo sanjali svi, za koji većina u Budvi i danas ne vjeruje da ga je moguće ostvariti. To je nešto što u potpunosti mijenja sliku cijeloga grada, njegove mogućnosti u razvitku turističkog potencijala. Ovo je kapitalni projekat za Opštinu Budva i jako nam je važno da se prijavi što veći broj arhitektonskih rješenja i arhitekata jer je ovo međunarodni konkurs. Obezbijedili smo veliki fond nagrada od čak 223.000 eura. Pored toga, ovo je za arhitekte jedan od najprovokativnijih momenata koji mogu da imaju u svojoj karijeri, a to je da promijene kompletan imidž jednoga grada i način života svih građana u njemu" rekao je Božović. „Uz ovaj projekat, kasnije dobijamo marinu Budva, marinu Rafailovići, u trećoj fazi povezujemo Budvu sa Jazom, Bečiće sa Svetim Stefanom da u konačnom dobijemo jednu promenadu od Jaza do Svetog Stefana, sa svim sadržajima koji su potrebni da bi ova destinacija bila najbolja na Mediteranu“ zaključio je Božović.

Glavni gradski arhitekta Vladan Stevović kazao je da ovim projektom Budva pledira da postane centar Mediterana. "Naravno, da bi se takva stvar ostvarila veoma je važno raditi na strategijama razvoja i na analizama potencijala razvoja jednog grada, kako bi se Budva izgradila kao sredina za životni prostor mještana, ali i turista koji dolaze da je posjete” istakao je Stevović i najavio da je, nakon izgradnje šetališta, sledeća faza proširenje luke koja je u neposrednom kontaktu sa Starim gradom.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović ocijenio je da je u pitanju ozbiljan i strateški važan projekat za ponos ne samo Budve nego čitave Crne Gore. “Budva je bila i ostala, a sa ovim projektom i ostaće srce razvoja crnogorskog turizma i žila kucavica. Zbog toga sam srećan i čestitam na pokretanju ovog projekta” izjavio je Đurović.

Budva
foto: Opština Budva

Direktor JP „Morsko dobro“ Mladen Mikijelj istakao je da je već danas sve spremno za raspisivanje međunarodnog konkursa koji će u potpunosti promijeniti najvažniju lokaciju u gradu. "Ovo je pravi put kako dvije institucije, državna i lokalna treba da sarađuju. Uvjeren sam da period devastacije prostora u Budvi, kada se Budva što se tiče urbanizma negdje tretirala kao negativan primjer, završio" zaključio je Mikijelj. Predsjednik Upravnog odbora JP “Morsko dobro” Blažo Rađenović istakao je da je "cilj projekta da se trajno promijeni vizuelni identitet Budve, da proširimo ono što je opšti konsenzus građana i turista, a to je nedostatak prostora koji je navrijedniji resurs”.

Budva
foto: Opština Budva

“Budvanska školjka” obuhvata dio opštine Budva koji predstavlja centar kulturnih, zabavnih i informativnih dešavanja - ključnu arteriju između mora i grada i predstavlja dio urbanističkog pojasa koji se sastoji se iz četiri cjeline: akvatorijum, plaža, zeleni pojas i šetalište. Šetalište predstavlja potez koji spaja kulturno-istorijsko nasleđe Starog grada Budve i urbanu teritoriju budvanske školjke, a cilj cijelog projekta je stvaranje uslova za razvoj novog urbanističkog identiteta grada Budve. „Budvanska školjka“ Budva - Bečići predstavlja zajednički projekat Opštine Budva, JP “Morsko dobro” i države Crne Gore.

Budva
foto: Opština Budva