CGO: Neodgovorno ponašanje SPC, svaka rečenica Joanikija u najavi molebana je negacija modernog koncepta ljudskih prava

"Razočaravajuće je što SPC svojim netrpeljivim narativom pokušava da derogira neka osvojena prava i slobode u Crnoj Gori, a koji su karakteristika demokratskih društava i vrati nas tako unazad"

8825 pregleda 13 komentar(a)
Slogan ovogodišnjeg Montenegro Prajda, Foto: CGO
Slogan ovogodišnjeg Montenegro Prajda, Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštio je da izražava snažnu podršku jubilarnom 10. Montenegro Prajdu, koji je zakazan za subotu, 8. oktobra 2022. godine.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su dodali da istovremeno osuđuju "neodgovorno ponašanje Srpske pravoslavne crkve (SPC) koja najavljuje održavanje skupa protiv Prajda".

Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) i Eparhija budimljansko-nikšićka su za 7. oktobar najavili "moleban za svetinju braka i očuvanje porodice" koji će se održati ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Moleban se organizuje dan uoči najavljenog Montenegro Prajda.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije poručio je juče da vidimo da se javno, preko određenih struktura moći iz svijeta ovdje propovijedaju i promovišu nemoral i razvrat.

"CGO podsjeća da izuzev prvog Prajda, koji je bio prije deceniju, ni na jednom kasnije nije bilo ozbiljnih incidenata niti izraženog organizovanog protivljenja ijedne društvene grupe. To je dovelo i do shodne procjene bezbjednosnih organa koji su svake godine snižavali nivo obezbjeđenja, da bi prošle godine to bilo minimalno. Na žalost, talas klerikalizacije u Crnoj Gori je otvorio mnoga ljudskopravaška pitanja za koja smo cijenili da su dobijene bitke, a posebno u dijelu prava marginalizovanih grupa. Time je urušen napredak u oblasti ljudskih prava koji smo mukotrpnim naporima do sada postigli, a što je poražavajuće za čitavo društvo. U tome je značajnu ulogu imala SPC, koja i ovom najavom tzv. molebana protiv Prajda kreira negativan ambijent za prava LGBTIQ osoba i njihovih saveznika, ali i podstiče na mržnju protiv LGBTIQ osoba", ističe se u saopštenju CGO koje potpisuje Željka Ćetković, koordinatorka programa Aktivno građanstvo.

Iz CGO su dodali da naglašavaju da podrška Prajdu ne dolazi samo od ljudskim pravima posvećenog civilnog društva, već i od samih građana i građanki.

"Po istraživanju CGO-a iz juna ove godine, više od polovine građana i građanki Crne Gore ima razumijevanja za Povorku ponosa i smatra da se ona organizuje sa ciljem ukazivanja na diskriminaciju LGBTIQ osoba. Razočaravajuće je što SPC svojim netrpeljivim narativom pokušava da derogira neka osvojena prava i slobode u Crnoj Gori, a koji su karakteristika demokratskih društava i vrati nas tako unazad. Pri tom, očigledno je da za ovaj kontra-ljudskopravaški korak nose odgovornost i svi oni donosioci odluka, primarno iz izvršne i zakonodavne vlasti koji su SPC dali uvjerenje da može da se ponaša ovako neodgovorno. Svaka izgovorena rečenica mitropolita Joanikija u najavi molebana predstavlja negaciju modernog koncepta ljudskih prava. Na drugoj strani, nikada na Prajdovima i vezanim aktivnostima nije iznešeno ništa što bi bilo protiv braka i porodice, protiv vjere i religije. Prajdovi se temelje na demokratskim vrijednostima, zalaganju za jednakost, slobodu, pravdu, feminizam, poštovanje ljudskih prava, socijalno blagostanje i jako civilno društvo", poručili su iz CGO.

Iz te NVO su kazali da pozivaju sve političke subjekte koji drže do demokratskih vrijednosti da to pokažu dolaskom na ovogodišnji Prajd i tako se distanciraju od pokušaja SPC da crnogorsko društvo vrati u retrogradne okvire kad je riječ o kulturi ljudskih prava.

"CGO tim će i ove, kao i svih prethodnih godina, biti na Montenegro Prajdu kako bi i tom simboličnom zajedničkom šetnjom iskazali solidarnost i ponos u odnos na pripadnike LGBTIQ zajednice koji se hrabro bore da budu integralni dio našeg društva", zaključuje se u saopštenju CGO.

Bonus video: