MCP: Novinarska dokolica, a ne ozbiljno interesovanje

"Današnji tekst u Vijestima, naročito njegova redakcijska oprema (naslovi, podnaslovi, redoslijed tema...) koliko su izraz novinarske slobode, toliko su izraz nečega što je na granici neprofesionalnosti i nedostatka dobre namjere. Koji princip demokratije afirmiše pravo jednoj grupi građana da se okupe, a od okupljanja druge grupe prave bauk?"

15633 pregleda 7 komentar(a)
MCP: Crkva više puta saopštila stav o Prajdu (ilustracija), Foto: Shutterstock
MCP: Crkva više puta saopštila stav o Prajdu (ilustracija), Foto: Shutterstock

Povodom teksta pod naslovom “Kako borba za prava ikoga ugoržava”, objavljenog u jučerašnjem izdanju “Vijesti”, reagovali su iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

Reagovanje prenosimo u cjelosti.

”Da li je izostanak odgovora na novinarsko pitanje, kao legitimna opcija u društvu slobodne komunikacije, razlog da se napiše tekst sa dvostrukim aršinima, očigledno anti-crkveno usmjeren?

Stav Crkve o dekadentnosti i štetnosti tzv. “Prajd” manifestacija je u posljednje vrijeme toliko puta ponovljen, a zadnji put juče u pozivu vjernicima na moleban, da je sasvim razumno i očekivano prećutati odgovor na jedno takvo pitanje, koje u tom kontekstu djeluje kao izraz novinarske dokolice, a ne ozbiljnog interesovanja.

Dovoljno je pogledati prizore, maske i anti-estetiku posljednih okupljanja te vrste u okruženju, i prisjetiti se razvratnih momenata sa posljednjih manifestacija LGBT organizacija u Podgorici, pa je lako zaključiti da njihove poruke u najmanju ruku uznemiravaju ono što u našem tradicionalnom vaspitanju smatramo pristojnim i čestitim.

Pri svemu tome, Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka, ne pozivaju na nasilje, sprečavanje niti uskraćivanje nečijih prava na slobodan izraz, već traze molitveni sabor na drugom mjestu i drugoga dana, upravo - kako bi se smanjila mogućnost bilo kakvog konflikta.

Današnji tekst u Vijestima, naročito njegova redakcijska oprema (naslovi, podnaslovi, redoslijed tema...) koliko su izraz novinarske slobode, toliko su izraz nečega što je na granici neprofesionalnosti i nedostatka dobre namjere. Koji princip demokratije afirmiše pravo jednoj grupi građana da se okupe, a od okupljanja druge grupe prave bauk? Pogotovo ako se oba skupa prijavljuju i organizuju u skladu sa zakonom. Čemu naslov “molitva za odabrane”, kada se iz crkvenog poziva ni ne nazire da je učešće na molebanu nekom zabranjeno? Čemu pominjanje porodičnog nasilja u kontekstu ovog molebana, kada nije riječ ni o približno sličnim, a ne istim stvarima?

Moleban je poziv na okupljanje vjernika i prilika da se pošalju poruke u danima kad je crnogorska javnost izložena dobro organizovanoj propagandi koja vrijeđa javni moral i tradicionalne vrijednosti. Na tu vrstu propagandne agresije uzvraćamo primjerenom molitvom.

A ako urednistvo “Vijesti” zanima šta sve Crkva radi da predupredi nastajanje krivičnih djela, i kako se brine o žrtvama istih onda neka proširi svoj prostor za vijesti iz svakodnevne pastirsko-parohijske djelatnosti, za izvještavanje javnosti o sadržaju razgovora i molitvi koje se vrše u svim hramovima, a povodom raznih nepočinstava i zločina i neka ubuduće ne preskaču i ne zataškavaju izvjestaje sa drugih molebana i litija koje organizuje SPC a koje pozivaju na mir, pokajanje i pomirenje medju svim ljudima i gradjanima nasih gradova.

Tek tada bi kritički osvrt na ovaj moleban i na ovaj poziv Crkve imao ukus objektivnosti i uravnoteženosti”, zaključuju iz MCP u reagovanju.

Odgovor novinara u sjutrašnjem broju.

Bonus video: