Plužine: Pripremanje hrane pomoću solarne energije

"Kuvanje pomoću solarne energije ima odličnu perspektivu, a ubrzano dobija na važnosti u uslovima energetske krize, dok su benefiti za životnu sredinu još jedna njegova prednost"

2068 pregleda 3 komentar(a)
Foto: DMEN
Foto: DMEN

Nevladine organizacije Društvo mladih ekologa Nikšić i ''Divlja ljepota'' u Plužinama su promovisale principe energetske efikasnosti i demonstrirano je pripremanje hrane pomoću Sunčeve energije, bez prethodnog pretvaranja u električnu.

Praktični i teorijski dio prezentacije vodio je Božina Komatina naglasivši brojne povoljnosti korišćenja solarne energije za potrebe pripremanja hrane, ocjenjujući da je u pitanju mnogo efikasniji način, četiri puta bolji nego kada je potrebno proizvesti struju.

''Energija Sunca je besplatna, prije svega. Dakle, nema troška energije za pripremu hrane. Takođe, nema emisije ugljen-dioskida, pa je riječ o potpuno ekološkom načinu pripreme. Kada bi jedan odsto ukupnog broja stanovnika Crne Gore koristio solarnu energiju za pripremanje obroka, uz prosječan broj od 240 sunčanih dana godišnje, postigla bi se ušteda od 2 kWh po obroku, što bi na godišnjem nivou bila ušteda od tri miliona kWh'', kazao je Komatina.

Eko energetski karavan
foto: DMEN

Prema njegovim riječima, kako se navodi u saopštenju za javnost, kuvanje pomoću solarne energije ima odličnu perspektivu, a ubrzano dobija na važnosti u uslovima energetske krize, dok su benefiti za životnu sredinu još jedna njegova prednost.

''Solarno kuvanje je imuno na poskupljenja struje. Nema plaćanja za struju, gas, drva ili ugalj. Požar je nemoguće izazvati, a ovakva priprema je moguća i u nacionalnim parkovima, gdje je zabranjeno loženje vatre. Olakšava život na katunima i u selima gdje je nedostupna električna energija. Stvara se toplota, bez otpada ili emisija ugljen-dioksida. Koristi se 100 odsto čista energija'', istakao je Komatina i u praktičnom dijelu radionice prezentovao pripremu pirinča uz korišćenje solarne energije.

Eko energetski karavan
foto: DMEN

Predavanje, koje je organizovano za građane, predstavnike Opštine Plužine i nevladinog sektora, realizovano je u okviru aktivnosti „Eko-energetski efikasan karavan ka EU''. Ova aktivnost dio je projekta ''Lokalna partnerstva za bolju energetsku efikasnost'', čiji je cilj da doprinese unapređenju strateškog političkog okvira u oblasti energetske efikasnosti za Nikšić i Plužine, u skladu sa savremenim politikama Evropske unije.

Nakon Plužina, eko energetski karavan biće nastavljen u Nikšiću, gdje će takođe biti održana radionica sa pripremom hrane na energetski efikasan način.

Projekat ''Lokalna partnerstva za bolju energetsku efikasnost'' finansiran je u okviru drugog Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD2), koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD2 program realizuje se u partnerstvu sa 15 lokalnih samouprava.

Bonus video: