U Plužinama od septembra postoji hitna medicinska pomoć: Za manje od mjesec skoro stotinu pregleda

Prema riječima dr Brnovića, jedinica hitne pomoći znači kako stanovnicima Plužina, tako i turistima, imajući u vidu da je riječ o turističkom području

9331 pregleda 10 komentar(a)
Prostorije Hitne pomoći u Plužinama, Foto: Svetlana Mandić
Prostorije Hitne pomoći u Plužinama, Foto: Svetlana Mandić

Od 10. septembra u Pivi je aktivan broj 124, jer od tog datuma, prvi put, u Plužinama funkcioniše i hitna medicinska pomoć. Na poziv su spremni da se odazovu dva ljekara i devet tehničara. Osjetili su to Pivljani jer je u ambulanti hitne pomoći, za nešto manje od mjesec, bilo skoro stotinu pregleda.

”Imali smo i osam kućnih posjeta i isto toliko transporta”, kazao je dr Aleksandar Brnović.

Jedan od pacijenata koji je morao biti transportovan je i otac Dušana Radojičića iz Plužina.

”Na ličnom primjeru možemo posvjedočiti koliko je od značaja bilo otvaranje hitne pomoći, kako za nas, tako i za sve mještane ovog područja. Cjelokupna ekipa hitne pomoći je, u slučaju mog oca, pristupila veoma profesionalno, odgovorno, efikasno i ljubazno. Od velikog značaja nam je bilo i ambulantno vozilo, s obzirom na očevu prirodu bolesti, koji nikako nije mogao da se transportuje privatnim vozilom i bez medicinske pratnje”, kazao je Radojičić.

Dio tima Hitne pomoći
Dio tima Hitne pomoćifoto: Svetlana Mandić

Prema riječima Brnovića, jedinica hitne pomoći znači kako stanovnicima Plužina, tako i turistima, imajući u vidu da je riječ o turističkom području, a što se pacijenata tiče uglavnom je riječ o starijima - hipertoničarima, opstruktivcima, astmatičarima, osobama koje imaju išijas.

”Pivljani su pozitivno odgovorili na otvaranje jedinice hitne medicinske pomoći ističući da im ona znači puno. Imali smo dosta uboda insekata i alergijskih reakcija, tako da smo imali nekih urgentnih stanja koja smo adekvatno zbrinuli”, kazao je Brnović.

Brnović
Brnovićfoto: Svetlana Mandić

Željko Bakrač je na svojoj koži osjetio značaj i efikasnost medicinskog osoblja iz hitne pomoći.

”Bili su jako efikasni i sve što treba su odradili na nivou. Sve pohvale. Hitna pomoć je svakako dobra stvar koja je trebalo da bude davno otvorena. To treba svaka opština u Crnoj Gori da ima”, poručio je Bakrač.

Bakrač
Bakračfoto: Svetlana Mandić

Brnović je došao iz Podgorice i nijednog trenutka nije razmišljao o tome da iz glavnog grada prelazi u varoš. Sa njim radi i njegova vjerenica, Jelena Kulić, takođe ljekarka, koja je iz Foče. Ni njoj nije teško pao dolazak u Plužine.

foto: Svetlana Mandić

”Moji preci su Pivljani. Nijesam razmišljala o tome gdje idem. Samo sam željela da radim i došla sam ovdje. Još uvijek smo u procesu adaptacije, ali kako dosta radimo, uopšte ne razmišljamo o tome. S obzirom da smo jedinica koja je dosta udaljena od prve veće ustanove, mogu reći da se odlično snalazimo. Stanovnici Plužina se osjećaju i bolje i sigurnije od kad smo ovdje”, kazala je Kulić.

Kulić
Kulićfoto: Svetlana Mandić

Brnović ističe da bi im trebao još jedan ljekar i da se nadaju da će uskoro njihov tim biti brojčano veći.

foto: Svetlana Mandić

”Uslovi za rad su dobri. Imamo novu opremu i jedinica je opremljena po najvećim standardima. Hitna jeste izazov, ali ja sam to izabrao i radim ono što volim”, kazao je Brnović.

Bonus video: